Zeventien lokale kandidaten bij verkiezingen provincie en waterschap

STEENBERGEN – Zeven inwoners van de gemeente Steenbergen zijn kandidaat bij de verkiezingen van Provinciale Staten, die woensdag 18 maart worden gehouden, met als opvallendste naam die van gewezen burgemeester Saskia Bolten. Zij is, vanaf de 47ste plaats, lijstduwer voor GroenLinks en kijkt vooral ook uit naar 26 mei. Dan bepalen de leden van Provinciale Staten namelijk wie er zitting mogen nemen in de Eerste Kamer en daarvoor staat Bolten op de tiende plaats van de kandidatenlijst van GroenLinks.

Het ligt niet in de lijn der verwachting dat de Steenbergse deelnemers aan de provinciale verkiezingen een zetel gaan behalen, in bijna alle gevallen fungeren zij dan ook voornamelijk als lijstduwer. De hoogste notering betreft die van Nieuw-Vossemeerder Sander Booij, de nummer negen van de PVV.

Bij Lokaal Brabant staat voormalig Steenbergen Anders-raadslid Jan Ooms op de 18de plaats, Dinteloorder Peter Goedegebure neemt de 23ste plek in op de kieslijst van de Christen Unie/SGP. Bij de SP bezet Martijn de Jong uit Steenbergen de 36ste stek (in het kiesdistrict Tilburg) en wethouder Petra Lepolder uit Dinteloord staat als nummer 42 genoteerd bij de VVD.

Kanshebbers

Het Steenbergse CDA-raadslid Lian Korst, die binnenkort wegens haar verhuizing naar buurgemeente Bergen op Zoom afscheid moet nemen van het Steenbergse gemeentebestuur, is de 28ste kandidaat van haar partij bij de verkiezingen voor Provinciale Staten. Zij richt haar pijlen op 18 maart echter met name op de waterschapsverkiezingen, die op dezelfde dag plaatsvinden.

Het CDA had de afgelopen periode vier zetels in het waterschapsbestuur; de vijfde plaats van Korst biedt derhalve reële perspectieven om te worden gekozen. Dat geldt ook voor de raadsleden Willem van den Berge uit Dinteloord (PvdA) en Steenbergenaar Ger de Neve (Volkspartij/Ons Water), die respectievelijk als derde en vierde op de lijst staan van hun partijen, die momenteel twee en drie zetels in het waterschap hebben.

Grootste kanshebber vanuit de gemeente Steenbergen lijkt op voorhand Anco Sneep uit Dinteloord; hij is de derde man op de lijst van de VVD, die nu ook drie zetels in het waterschapsbestuur telt. Johan van Dalen uit Steenbergen zat al eerder in het waterschap en hoopt vanaf de derde plek op de lijst van de huidige eenmansfractie van de Algemene Waterschapspartij zijn rentree te kunnen maken.

Overige lokale kandidaten zijn Rob van Engelen (Dinteloord, Ons Water, plaats 19). Rien Slagter (Steenbergen, Ons Water, 35), Jack van Oorschot (Kruisland, West-Brabant Waterbreed, 7), Bart Koopmans (Kruisland, West-Brabant Waterbreed, 25), Jan Kavelaars (Dinteloord, West-Brabant Waterbreed, 31), Mees Hage (Kruisland, VVD, 38).