Zeven coronabesmettingen in gemeente Steenbergen; klein cluster in Welberg

WELBERG/STEENBERGEN – Het aantal gevallen van coronabesmettingen in Nederland is de afgelopen week aanzienlijk toegenomen. De gemeente Steenbergen vormt daar geen uitzondering op. Zeven personen testten positief op het virus. Met name in de kern Welberg bevindt zich een klein besmettingscluster. De bron lijkt een verjaardagsvisite in de kern Steenbergen. Volgens Linda Vlamings, woordvoerder van de GGD West-Brabant, “doen dergelijke clusters zich regelmatig voor in heel West-Brabant”. Reden tot grote zorg is er volgens haar niet.

Van de vijf personen die bij de visite aanwezig waren, testten vier personen in de daaropvolgende week positief. Bij één van deze personen testten ook de beide huisgenoten positief. De vijfde persoon die klachtenvrij bleef, zit sindsdien in zelfverkozen quarantaine.  Dit laatste is erg belangrijk benadrukt Vlamings. “We zien vaak dat degenen die in nauw contact zijn geweest met een corona besmet persoon, niet in quarantaine gaan. Met name jongeren zijn daar vrij laconiek over. Zij zullen zelf ook niet zo ziek worden, maar kunnen de besmetting wel overbrengen op bijvoorbeeld hun moeder die in het verpleeghuis werkt. Jong en oud moet samenwerken om het virus onder controle te houden.”

Geen opname

Bij de besmette personen variëren de klachten in zwaarte. Geen van hen hoefde vooralsnog opgenomen te worden in het ziekenhuis. Of de uitbraak beperkt blijft tot deze personen is nog de vraag. Na bekendwording van de besmetting treedt de GGD in contact met iedereen die in de drie dagen daaraan voorafgaand in nauw contact is geweest met deze mensen. Deze personen wordt aangeraden veertien dagen in quarantaine te gaan en zich bij het voordoen van klachten te laten testen. Gedurende die twee weken neemt de GGD nog twee keer contact op met deze mensen om te horen hoe het met hen gaat.

Regels in acht nemen

Volgens Linda Vlamings is de burgemeester niet geïnformeerd over de besmetting. “Dat gebeurt alleen wanneer er op lokaal niveau actie ondernomen moet worden om het besmettingsrisico in te dammen of wanneer er beleid gewijzigd moet worden. In dit geval is hebben we duidelijk zicht op de besmetting en houden de mensen die het betreft zich aan de regels. Verdere maatregelen zijn dan niet nodig.”

Vrijheid behouden

Locoburgemeester Wilma Baartmans laat desgevraagd weten al het corona-nieuws op de voet te volgen. “Ook wij maken ons zorgen over de ontwikkelingen in Europa, Nederland, met name Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland en West-Brabant en daarmee ook in Steenbergen. Het aantal besmettingen stijgt. Daarom wil ik ook nu nog eens de oproep doen aan onze inwoners: houd je aan de maatregelen: houd je aan de 1,5 meter afstand, was je handen regelmatig, laat je testen als je lichte verkoudheidsklachten hebt en blijf thuis als je koorts hebt. Laten we de vrijheid die we met elkaar hebben verdiend behouden door ons goed aan de regels te houden!”

Bij klachten: testen

Wie klachten krijgt, moet zich laten testen. Wanneer men geen klachten heeft, wordt testen vooralsnog afgeraden door de GGD.  In veel gevallen levert testen zonder klachten namelijk een negatieve test op, terwijl deze persoon in de daaropvolgende dagen alsnog positief zou kunnen blijken. Dit advies wordt de afgelopen dagen wel in twijfel gebracht door de experts. Wanneer mensen die na een nauw contact met een corona-besmetting, niet bereid zijn om zelf in quarantaine te gaan, is het volgens sommigen verstandiger om hen te laten testen. Zodoende kan een deel van de besmettingen alsnog tijdig opgespoord worden. Het dringende advies is en blijft om na contact met een besmetting, zelf in quarantaine te gaan.

 Besmettingen verdubbeld

In haar wekelijkse update maakte het RIVM gisteren bekend dat het aantal besmettingen in Nederland toeneemt. In totaal testten er in de voorgaande week 987 nieuwe personen positief op COVID-19. Dat is bijna een verdubbeling van de gemelde besmettingen in de voorgaande week met 534 nieuwe meldingen.

Besmettingsclusters in Nederland

Verspreid over het land neemt het aantal lokale clusters met meer dan twee aan elkaar gerelateerde besmettingen toe. Er zijn op dit moment 96 actieve COVID -19 clusters in Nederland. De gemiddelde grootte van deze clusters is 5,4 personen (range 3-23). Deze besmettingen vinden voornamelijk plaats in de thuissituatie, maar de laatste weken is er een toename van besmettingen die het gevolg zijn van contact met overige familie, vrienden, feestjes, op het werk of het café.

Door Dasja Abresch