Afbeelding
zondag 5 mei 2019, 10:00

Zee van bloemen tijdens Dodenherdenking Welberg en Steenbergen

WELBERG/STEENBERGEN – “Vrijheid, blijheid. Ik ren overal naar toe,” Deze woorden, te vinden op het klaprozenviaduct tussen Welberg en Steenbergen, vormden de opening van de toespraak die wethouder Wilma Baartmans gisteravond gaf op het Kerkplein in Steenbergen ter gelegenheid van Dodenherdenking 2019. Zij zijn volgens haar de essentie van waar leven in vrijheid om gaat. “Voor 420 miljoenen kinderen in wereld van nu is daar helaas geen sprake van.”

De wethouder sloeg met haar woorden een brug tussen de verschrikkingen van 75 jaar geleden en de vele brandhaarden die anno 2019 wereldwijd bestaan. Zij zorgen ervoor dat mensen over de hele wereld in angst en onzekerheid verkeren. Of gevraagd worden hun leven te riskeren voor de vrijheid van een ander.

Vrijheid vraagt inspanning

Soms raken die werelden van oorlog en vrede elkaar, zoals uit de speech van Baartmans bleek. Bijvoorbeeld wanneer jonge vluchtelingen uit oorlogsgebieden zich in Nederland vestigen. “Zij hebben verschrikkingen doorstaan waar de kinderen hier geen weet van hebben.”

Baartmans benadrukte dat de grens die vrijheid en onvrijheid van elkaar scheidt, maar dun is en nauwlettend bewaakt moet worden. “Vrijheid vraagt inspanning. Iedere dag weer. Vrijheid doe je niet alleen, maar spreek je samen af en doe je met elkaar. Geniet elke dag van die vrijheid!”

Pijnlijk anker

Eerder die avond had bij het Bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg in Welberg ook al een Dodenherdenking plaatsgevonden. Angelo Somers, voorzitter van de stichting Bevrijdingsmonument, wees daar eveneens op de moeite die we moeten doen om de vrijheid te bewaken. De slachtoffers die in november 1944 op de Welberg te betreuren vielen, helpen daar volgens hem bij. “Het klinkt pijnlijk en wreed, maar het is makkelijker om verantwoordelijkheid te nemen wanneer er een pijnlijk anker is. In het zeer van vroeger, ligt de sleutel naar vrede en vrijheid in de toekomst.”

Tijdens de herdenkingen op de Welberg luidden de aanwezigen de klok gezamenlijk. “De klok is een instrument waarmee we onze betrokkenheid luid kunnen tonen. We staan hier, hebben het goede voor ogen en laten van ons horen,” aldus Somers.

Oceaan van bloemen

Evenals de afgelopen twee jaar was de bezoekers deelnemers gevraagd een bloem mee te nemen naar beide herdenkingen, een boodschap waar weer meer gehoor aan was gegeven. “Een zee van bloemen,” noemde Somers het tijdens de Welbergse ceremonie en met een verwijzing naar het klaprozenveld aan de overzijde van de weg: “binnenkort volgt er nog een oceaan van bloemen, ter ere en nagedachtenis aan degenen die hun leven gaven voor onze vrijheid.”

Op het Kerkplein in Steenbergen lazen leerlingen van de Maria Reginaschool een gedicht voor van plaatselijk auteur Vivianne de Caluwé.

De rest van het jaar volgen er nog vele activiteiten in het kader van de herdenking van de Bevrijding 75 jaar geleden en in het bijzonder de Slag om de Schelde. Zaterdag 2 november is de dag waarop het hoogtepunt van deze herdenking in Welberg en Steenbergen plaatsvindt met tal van activiteiten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant