Zaterdag 27 oktober Halloween op de Helberg: Een dorp vol horrorhuizen en thrillertuinen

WELBERG – Een ogenschijnlijk rustige donderdagavond op het kerkdorp Welberg. Door de straten lopen dorpsgenoten stilletjes naar partycentrum De Duiventoren aan de Hoogstraat. Binnen wisselen zij alledaagse nieuwtjes uit. Het weer komt nog aan bod. Op zeker moment neemt de groep plaats in het vergaderzaaltje. De deuren gaan dicht, de stemming verandert. Op tafel liggen afgerukte gezichten naast een doos met appelflappen, een schort met bloedspetters hangt aan een deurkurk. Het geraamte van een demonisch wezen kijkt grijnzend toe vanuit een hoek. Niet langer gaan de gesprekken over werk en gezin, maar over het tot leven wekken van de doden, baby’s die uit het voorgeborchte kruipen en ratten ter grootte van honden. Nog even en het is zover: Halloween op de Helberg!

Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseert de stichting Ontspanning Voor Welberg (OVW) het Halloweenfeest op het dorp. Dit keer op zaterdag 27 oktober van 19.00 tot 22.00 uur. Een steeds groter wordend succes dat vorig jaar zo’n 1200 bezoekers naar het dorp trok. Bijzonder vanwege de kwaliteit van de acts, maar vooral vanwege de deelname van vele Welbergenaren. Ook dit keer veranderen normale gezinnen hun huis en haard in horrorhuizen en thrillertuinen. De straten van het dorp worden bevolkt door even indrukwekkende als afschuwwekkende duivelse monsters.

Druppeltjes bloed

Toch benadrukt de organisatie dat het niet allemaal hel en verdoemenis is. “De deelnemers geven op de routekaart aan hoe eng het bij hun is,” vertellen Anouschka en Femke, die toevalligerwijs allebei de achternaam Martens dragen. “Dit doen zij door middel van druppeltjes bloed. Eén druppeltje is een act waar ook kinderen die wat banger zijn nog prima aan mee kunnen doen. Bij twee druppeltjes wordt het al wat spannender en bij drie moet je over een ijzeren gestel  beschikken.”

Glow-in-the-dark

De routekaartjes met adressen en aantallen bloeddruppeltjes zijn te vinden bij de entreekramen. “Daar hebben we er dit keer drie van, zodat we de drukte goed op kunnen vangen.” Ook nieuw is de entreeprijs die gevraagd wordt. “Het is maar één euro maar daarmee kunnen we toch wat van de kosten dekken. De bezoekers krijgen er wel wat voor terug, namelijk een plattegrond en, zolang de voorraad strekt,  een glow-in-the-dark armbandje. Onderweg kunnen zij die niet over een al te zwakke maag beschikken, zich tegoed doen aan pompoensoep en chocolademelk.
Wat er op de route allemaal te beleven zal zijn, is nog geheim maar het is volgens de OVW-dames weer meer dan genoeg om de hartkleppen stevig te laten rammelen. “Veel gezinnen, verenigingen maar ook mensen van buitenaf doen mee. Er zitten een paar hele bijzondere acts tussen die je zeker niet mag missen.”

Door: Dasja Abresch

Foto: Op veel plaatsen rond de Welberg stond het mais momenteel meer dan manshoog. Wie er in het schemerdonker langsloopt en de wind door de verdorde bladeren hoort gaan, kan niet anders dan een vluchtige blik over de schouder te werpen. Beelden van de horrorklassieker Children of the Corn kruipen ongewild langs de ruggengraat onder de hersenpan. Een maisveld was dan ook de uitgelezen plek voor een groepsfoto van (een deel van) de deelnemers aan Halloween op de Helberg 2018.