Zaterdag 13 en zondag 14 juli: Open Imkerijdagen bij Welbergse Landjuweel

WELBERG – Het gaat niet goed met de bij in Nederland, maar in de omgeving van Boomdijk 12 op de Welberg is dat niet te merken. Daar is bloemenkwekerij/imkerij Landjuweel gevestigd, waar de plaatselijke honingbij zich in het paradijs waant. Op zaterdag 13 en zondag 14 juli van 10.00 tot 16.00 uur doet het gezin Dogge weer mee aan de landelijke Open Imkerijdagen, een leuk, leerzaam en smakelijk weekend voor het hele gezin.

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie, de open dagen bij Landjuweel. Steeds meer gemeentegenoten en bezoekers van buitenaf weten de weg naar de Boomdijk te vinden. Het is te danken aan een goede mix van educatieve wetenswaardigheden, kraampjes met leuke artikelen en dingen-om-te-doen.

Boterhamzakje

Nieuw in het assortiment is dit jaar het brandschilderwerk, een techniek waarmee bijzondere kunstwerken gemaakt worden. De milieubewuste bezoeker kan er kaasvetdoeken aanschaffen, de duurzame en milieuvriendelijke variant van het boterhamzakje. Dit in aanvulling op vaste gasten zoals korfvlechter Rinus van Paassen en Helma van Hoek die een bijzondere foto-expositie verzorgt. Ook de Dorpsraad Welberg is present met de (voor)verkoop van de emaillen Klaproosschildjes ter ere van en ter herinnering aan degenen die ons 75 jaar geleden bevrijdden van de bezetters.

Rijdend Bijenmuseum

Uiteraard zijn er tal van lekkernijen te proeven en te koop, waaronder de kersen en aubergines van de familie Hage. Regelmatig vinden er korte excursies plaats naar de locaties waar bijenvolken hard aan het werk zijn. Bijvoorbeeld in een bijenkast waar men de insecten van dichtbij kan bewonderen, maar ook in de holle boom die met volk en al naar het terrein is verhuisd. Wie daarna qua kennis nog niet verzadigd is, kan terecht in het Rijdend Bijenmuseum van Imkerij Cerus.
Imkerij Landjuweel is uiteraard zelf present met een uitgebreide collectie bijenproducten waaronder waskaarsen, vervaardigd van de was die is aangeleverd door imkers uit de hele regio.

Uilenwerkgroep

Gedurende het weekend presenteert de nieuwe imkerijvereniging ImkersB1, gevestigd bij Landjuweel,  zich voor het eerst en geven de 35 leden uitleg over hun activiteiten. Belangstellenden kunnen zich inschrijven voor de nieuwe cursus die dit najaar van start gaat. Om deze cursisten goed van dienst te kunnen zijn, wordt nog gezocht naar sponsors voor de bijenkasten waarin de deelnemers in tweetallen hun eigen volk krijgen. Voor zes kasten zijn inmiddels kostendragers gevonden, maar ImkersBij1 hoopt uiteindelijk tien kasten in gebruik te kunnen nemen.

Een tweede nieuwe vereniging die zich presenteert tijdens de open dagen is de Uilenwerkgroep Steenbergen die recent is opgericht en het monitoren van uilen en onderhoud van nestkasten in de kernen Steenbergen en Dinteloord voor rekening neemt.
De toegang tot de Open Imkerijdagen aan de Boomdijk 12 is gratis. Zij beginnen om 10.00 uur en duren tot 16.00 uur.

Kees en Marjoleen Dogge kijken uit naar de Open Imkerijdagen die op 13 en 14 juli plaatsvinden op hun kwekerij/imkerij Landjuweel
Tekst en foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl