‘Zaal Koch’ terug van weggeweest

WELBERG – Een jaartje nadat De Wellse Vaert werd gesloten, is er weer leven in de brouwerij van het aloude horecapand aan de Kapelaan Kockstraat op de Welberg, dat weer in gebruik genomen gaat worden door een telg van de familie Koch; de oorspronkelijke eigenaren van het café, waar de ouders van Piet Koch omstreeks 1920 daarnaast ook een kruidenierswinkel begonnen.

Afgelopen week was het welgeteld 24 jaar geleden dat de man die in de volksmond beter bekend is als ‘Piet de Kock’ de zaak verliet, die hij met zijn Jo ruim dertig jaar bestierde. Vervolgens veranderde het bedrijf meermaals van exploitant en van naam. Na De Wellebergh en later De Wellse Vaert wordt het nu weer ‘Zaal Koch’.

Over de exacte benaming moeten de nieuwe uitbaters, Toine Koch (neef van Piet) en zijn vrouw Margret overigens nog wel even nadenken, aangezien zij in Kruisland onder dezelfde noemer een partycentrum runnen, dat Toine in 1990 overnam van zijn ouders. Noemenswaardig is trouwens wel het feit dat de Kruislandse horecagelegenheid gevestigd is in het ouderlijk huis van zijn moeder, terwijl de uitspanning te Welberg het ouderlijk huis van zijn vader betreft.

Stevige 'opfrisbeurt'

,,Heel simpel, het wordt weer net zoals het vroeger was,’’ doen Toine en Margret hun plannen uit de doeken, refererend aan de tijd dat ‘Piet de Kok’ een begrip was in Welberg en wijde omgeving, waar talloze feesten en partijen zijn gevierd en de meest uiteenlopende clubs een vertrouwde thuisbasis hadden. De nieuwe huurders zijn ondertussen begonnen met een stevige ‘opfrisbeurt’ en dat lijkt zeker geen overbodige luxe. ,,We gaan voor dezelfde uitstraling als in Kruisland.’’

'Ik had eerder een bulldozer verwacht dan dit'

‘Ome Piet’ werkt fanatiek mee om de boel op te knappen en zijn gezicht verraadt hoe geweldig hij deze ontwikkeling vindt. ,,Ik had hier eerder een bulldozer verwacht om alles plat te gooien dan dit.’’ De Steenbergenaar ontkent niet dat hij wel eens met lede ogen heeft aangezien hoe zijn voormalige nering langzaam maar zeker teloorging. ,,Eindelijk toch: Zaal Koch,’’ lacht hij nu.

Voor het eerst open met de braderie en ook de cafetaria komt terug

,,De tranen stonden bijna in z’n ogen toen ik het vertelde,’’ aldus Toine, die eerst het bargedeelte onder handen wil nemen en drie biljarttafels (terug)plaatst, zodat ‘Zaal Koch’ op zondag 7 juni tijdens de Welbergse braderie al een keertje open kan, om alvast wat bekendheid te generen bij het grote publiek. Voorts gaat hij de boel op orde brengen zodat er vanaf 1 augustus weer verenigingen terechtkunnen. ,,De eerste bridgeclub heeft zich al gemeld. We krijgen van de mensen die het horen dat wij hier gaan beginnen trouwens alleen maar enthousiaste reacties, echt onvoorstelbaar.’’ Rond die tijd wordt ook de cafetaria weer heropend.

,,Daarna gaan we ons richten op feesten, partijen en activiteiten, waarvoor we meer ruimte inrichten en gebruik kunnen maken van onze cateringkeuken in Kruisland.’’

Toine en Margret, alsook hun vaste medewerker Marcel Potters, nemen de bedrijfsleiding van ‘Zaal Koch Welberg’ op zich. De naamgever weet dat het hard werken zal worden om vroeger tijden daadwerkelijk te laten herleven, maar vertrouwt onder meer op het feit dat het café op de route ligt van menig fietser en wandelaar. ,,En hier tegenover wordt een nieuw dorpshart gerealiseerd, ook dat biedt perspectief.’’

Foto: Vlnr. de vroegere eigenaar Piet Koch, Marco Koch (zoon van de nieuwe eigenaren), medewerker Marcel Potters en zijn vriendin Samantha, Toine Koch en zijn vrouw Margret voor hun nieuwe zaak aan de Kapelaan Kockstraat op de Welberg, waar de grootouders van Toine omstreeks 1920 hun café vestigden.

Foto John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl