Zaal Koch op Welberg in handen van jong stel

WELBERG – De telefoon van Michael Pistorius (27) gaat voortdurend af, terwijl op de achtergrond zijn schoonvader druk aan het klussen is. Er moet nog van alles geregeld worden, maar het streven is om op 1 oktober de deuren te openen. Daarmee gaat zijn jongensdroom, het runnen van een eigen café, eindelijk in vervulling. “Na jarenlang in de horeca te hebben gewerkt, heb ik een pauze genomen en een baan in de metaal gehad, omdat mijn vriendin Lieke en ik elkaar anders amper meer zagen. Toen deze mogelijkheid langskwam, besloot ze om mee te gaan in mijn passie en het samen te gaan doen. Ik sta in het café en zij in de cafetaria”, vertelt Pistorius.

De kersverse kroegbaas loopt over van enthousiasme om te vertellen hoe hij samen met zijn wederhelft een eigen gezicht wil geven aan zaal Koch, dat al een lange geschiedenis heeft op Welberg. “Mijn vader heeft hier vroeger nog opgetreden met zijn band en vertelde me dat het altijd vol zat. We willen het uiteraard wel wat moderniseren. Om te beginnen krijgt het een nieuwe naam: Het h@rt van Welberg. Ik heb er nachten over liggen nadenken, en toen kwam ik opeens op dat apenstaartje. Dat maakt het net even anders dan gewoon ‘hart’ en hopelijk blijft het hangen bij de mensen. Ik wil vooral dat mensen een warm gevoel krijgen als ze hier binnenlopen.”

Wel pooltafels, geen biljart

Zaal Koch is een diep pand, dat naast de kroeg en cafetaria aan de voorkant nog twee zalen achterin heeft. Daar werden voorheen allerlei feesten en bijeenkomsten georganiseerd en er werd gebiljart. “We hebben er nu eerst voor gezorgd dat het cafégedeelte wat knusser wordt door het wat meer af te schermen van de achterzijde. In de zaal gaan we sowieso twee pooltafels neerzetten. De mogelijkheid om te poolen is er namelijk nog niet in de omgeving en het is leuk voor jong en oud. Biljarttafels komen er vooralsnog niet, omdat partycentrum de Duiventoren even verderop die al heeft. En we willen een aanvulling zijn, geen concurrentie.”

Welberg leren kennen

Sowieso zal het jonge stel Welberg en haar inwoners nog moeten leren kennen, en andersom. Ze wonen in Bergen op Zoom waar ze in 2017 een huis hebben gekocht waarvan ze samen met diezelfde klusvaders “een paleisje van hebben gemaakt”. Dat wilden ze niet kwijt, dus voorlopig huren ze het pand van Toine Koch, die zelf zaal Koch in Kruisland bestiert. “Natuurlijk zouden we het in toekomst graag willen kopen, maar voor nu is het de beste oplossing. Eerst maar eens kijken of de mensen ons weten te vinden. Ik ben meteen een rondje gaan lopen en heb wat mensen aangesproken en verteld over onze plannen. Gelukkig allemaal positieve reacties. Ook komen er hier regelmatig mensen nieuwsgierig om het hoekje kijken.”

Dj en livemuziek om een feestje te bouwen

“We willen echt de plek worden waar mensen naast een pilsje drinken aan de bar, ook een feestje kunnen bouwen. We hopen naast Welberg en Steenbergen, ook mensen uit Bergen op Zoom aan te trekken. In het weekend willen we een dj of livemuziek en zullen we als de coronaregels het toelaten tot 04:00 uur open zijn. En op de donderdag staat de dartcompetitie gepland dus dan zijn we ook later open. Het eerste grote feest staat al gepland in december, als de KPJ komt met zo’n 600 man.” In de verdere toekomst ziet Michael Pistorius een terras op de Boomvaart wel voor zich. “Dat idee is ooit geopperd maar nooit uitgevoerd. Maar voorlopig hebben we onze handen vol.”

Foto: Michael Pistorius en zijn partner Lieke van der Voort gaan samen de uitdaging aan om zaal Koch op Welberg nieuw leven in de blazen. Ze dopen het om tot ‘Het h@rt van Welberg’. 

Door: Nicole van de Donk