X-Landers hard op weg naar Tenerife

KRUISLAND – De grote geldinzamelingsactie die gisteren op basisschool De Zonneberg werd gehouden voor de deelname van het team X-Landers 6.0 aan de Europese finale van de First Lego League heeft bij benadering tweeduizend euro opgebracht, waardoor de teller nu op zo’n vier mille staat en het eigenlijk wel zeker is dat de leerlingen uit groep 8 de leerzame trip begin mei kunnen gaan maken.

Een paar duizend euro is er nu nog nodig om de reis en het verblijf van de scholieren Marcel Qualm, Anna Verbeek, Fenne van den Oever, Veerle Bellemans, Laura Schrauwen en Robin van Zundert te kunnen bekostigen. Teamcoach en leerkracht Ruud van Kaam heeft er alle vertrouwen in dat de missie gaat slagen.

Duit in het zakje

Van o.a. de Lions Club Steenbergen e.o., SUEZ (voorheen afvalverwerker Sita), Avans Hogeschool Breda en het Kruislandse loonbedrijf Hack Harvest werden de afgelopen weken al mooie sponsorbedragen ontvangen. Ook andere bedrijven en particulieren deden een aardige duit in het zakje.

Gisteren kwam daar dus nog eens een aanzienlijke opbrengst bij, dankzij de rommelmarkt, met diverse workshops, bingo, veiling van een houten loungebank en een wedstrijdje prijsdansen, naar voorbeeld van het traditonele kegeltjesdansen op kermismaandag in Nieuw-Vossemeer.

Groot was de belangstelling voor de activiteiten op de Kruislandse school. Zowel het personeel als de leerlingen en hun familieleden droegen graag een steentje bij aan het naderende EK-avontuur.

'Trashtastic'

Op Tenerife hopen de X-Landers niet alleen met hun Lego-robot, maar zeker ook met hun ‘Trashtastic’ weer hoge ogen te gooien.

De ‘Trashtastic’ is een prullenbakje voor op de fiets, compleet met houder en oplader (op zonne-energie) voor de mobiele telefoon; bedacht en gemaakt ter bestrijding van zwerfafval dat volgens onderzoek in hoge mate door toedoen van onachtzame middelbare scholieren in het milieu terechtkomt.

De ‘Trashtastic’ zou een goede oplossing voor dit probleem kunnen zijn, maar of de uitvinding ooit daadwerkelijk op de markt zal verschijnen, is nog de vraag.

‘Met afval halen we afval op’, zo luidt in ieder geval de achterliggende gedacht, want het prullenmandje is gemaakt van gerecycled plastic, ontwikkeld met medewerking van onder meer het Heerlese bedrijf AMTC, waar Steenbergenaar Edwin Huijsmans werkt. Hij raakte bij het project betrokken op verzoek van zijn eveneens uit Steenbergen afkomstige voetbalvriend, Ruud van Kaam, de coach van de X-Landers 6.0. 

'Nooit verwacht dat we zover zouden komen'

,,Onze deelname aan de First Lego Leagua is nog nooit zo in balans geweest als deze keer,’’ stelt laatstgenoemde, trots op de tot nu toe geleverde prestatie(s) en reikhalzend uitkijkend naar de Europese finale.

Dat geldt zeker niet minder voor Marcel Qualm, die het oorspronkelijke idee voor het fietsprullenbakje opperde. ,,Ik zei het min of meer als grapje en had nooit verwacht dat we er zover mee zouden komen.’’ Zover van huis is de jonge Kruislander sowieso nog nooit geweest en het wordt bovendien de eerste keer dat hij gaat vliegen.

Voor nadere informatie (en donaties): www.x-landers.com

Foto's John Nijssen©KijkopSteenbergen.nl