X-landers 10.0 naar Beneluxfinale

KRUISLAND – Tijdens de onlangs gehouden regiofinale van de First Lego League (FLL) heeft een flink deel van de deelnemers ingezet op het toerusten van gebouwen met slimme systemen. De leerlingen van basisschool De Zonneberg gooiden het over een andere boeg en bedachten een systeem waardoor slik op de weg tot het verleden behoort. Dit idee werd niet alleen beloond met een prijs voor het beste project, maar ook met een uitnodiging voor de Benelux-finale die op 25 januari in Breda wordt gehouden.

“We kwamen op het idee nadat ik een keer flink was onderuit gegaan”, zegt Thijs Jansen. “Vroeger zeiden de mensen dan: ‘dat kan gebeuren als je in Kruisland woont.’ Maar nu lopen agrariërs de kans dat ze óf een bekeuring krijgen óf dat mensen naar de rechter stappen om hun schade vergoed te krijgen.”
“Wij hebben besloten de boeren te helpen”, vult Niek van den Bosch hem aan. ”Nadat we allerlei dingen hadden bedacht – van een tractorwasstraat tot aan een Max Verstappen pitstop toe, hebben we een ontwerp gemaakt dat past op alle spatborden van de tractor. Gaat nu iemand van het land af, dan worden zijn banden, met één druk op de knop, onder hogedruk schoongespoten”.

‘Systeem eenvoudig te maken’

“Volgens Kriesels landbouwmechanisatie uit Wouw is het systeem eenvoudig te maken”, weet Maike Cobelens. “Het kost natuurlijk wel wat, maar als het ongelukken kan voorkomen, is het nooit te duur”. En daarmee sloeg ze volgens de jury de spijker helemaal op zijn kop. Hoe het avontuur verder gaat. Dat vertellen ze na 25 januari 2020.
Het X-Landers 10.0 team bestaat uit: Maike Cobelens, Ruby van Vliet, Ellemieke van Osta, Luuk van Tigelen, Thijs Jansen, Eskil Buyzen en Niek van den Bosch.
Hun coaches zijn: Ruud van Kaam en Mario von Bannisseht.