WSD-directeur Noud Smulders: “Alle respect voor andere meningen, maar ogen niet sluiten voor humaan probleem”

DINTELOORD – Er werd hevig gereageerd op het bericht dat KijkopSteenbergen.nl publiceerde over het beschikbaar stellen van de eerste vijf huurwoningen die leegkomen ten behoeve van vluchtelingen. Het merendeel van de reacties was verontwaardigd. En meestal omdat men vindt dat huurwoningen snel beschikbaar moeten komen voor de huidige inwoners van deze gemeente en dat anderen geen voorrang mogen krijgen.

WSD-directeur Noud Smulders kan desgevraagd voor een aantal van deze reacties begrip opbrengen, al zijn er ook reacties die hij stuitend vindt. In een reactie op vragen van Steenbergse Courant – die vandaag hierover een artikel publiceert – zegt hij: “Tegenstanders maken zich misschien wel terecht zorgen, voorstanders zijn terecht zorgzaam. Samen moeten we hierover in debat gaan. Maar ik blijf erbij dat we ook samen een humaan probleem moeten oplossen. Wat kan daar tegen zijn?”.

‘Effect op wachttijd minimaal’
Smulders benadrukt dat de wachttijd voor een woning in Dinteloord hooguit kan oplopen met een paar maanden. Gelijk met het besluit om woningen beschikbaar te stellen voor vluchtelingen is ook het besluit genomen om het verkopen van vrijgekomen huurwoningen op te schorten. “Ook hierdoor wordt het effect van de vijf woningen op de wachttijd geminimaliseerd”.

Ook geeft Noud Smulders aan dat reacties die ingaan op mogelijke overlast die statushouders zouden geven, misplaatst zijn. “Wij hebben tot op heden al 20 woningen beschikbaar gesteld voor de huisvesting van statushouders. Onze overlast dossiers geen niet over hen. Ze gaan nagenoeg allemaal over autochtone bevolking, Nederlanders dus, die hier geboren en getogen zijn”.  

[lees meer in Steenbergse Courant].