Afbeelding
zondag 20 juni 2021, 09:50

Woonwijk Olmentuin staat op punt van ontpoppen

STEENBERGEN – Er ligt een weg en er staan lantaarnpalen, maar op de kavels groeit momenteel alleen onkruid. Op het eerste gezicht gebeurt er momenteel weinig op de bouwgrond aan de Olmendreef waar de duurzame woonwijk Olmentuin moet gaan verrijzen. Maar volgens de projectontwikkelaar ligt de bouw absoluut niet stil en zullen binnenkort de contouren verschijnen van de eerste van de 34 woningen. De nieuwbouwwijk in wording heeft nog altijd last van het negatieve imago dat het opgeplakt kreeg toen de plannen bekend werden in 2018, maar er zijn ook buurtbewoners die de komst van de wijk in hun achtertuin hebben geaccepteerd.

“Ik heb hier 54 jaar met vrij uitzicht kunnen wonen. Dat pakken ze me niet meer af.” De 84-jarige Willie Teunisse scharrelt rond in de moestuin van zijn woning aan de Franseweg waar hij met zijn vrouw woont. Langs de plek waar de boontjes groeien zijn piketpaaltjes in de grond geslagen door de bouwers. De erfgrens is netjes bewaakt, maar de sloot die er op die plek was, is gedempt. Op Facebook zijn daar geërgerde geluiden over te lezen van bewoners die het ‘landjepik’ noemen en die beweren dat er beloofd zou zijn dat de sloot zou worden behouden, als een natuurlijk afscheiding tussen hun achtertuin en die van de toekomstige woningen. “Ach, als ze eenmaal besloten hebben om te bouwen, dan kan je het toch niet tegenhouden. Maar het ziet er nu wel erg rommelig uit. Ze zijn alleen langsgekomen om de nieuwe boompjes water te geven, maar het onkruid is blijven staan. Wat mijn uitzicht straks precies gaat worden is mij nog niet verteld”, zegt Teunisse.

“Kotsbeu van alle negatieve publiciteit”

De Buuron Groep is eigenaar van de grond waar vroeger hun taxibedrijf op stond. Leo Buuron wil er eigenlijk zo min mogelijk over zeggen, want hij wordt naar eigen zeggen “kotsbeu” van alle negatieve publiciteit. “Maar alle vergunningen zijn rond, ook de watervergunning van het Waterschap. Alles is goed doorlopen, maar er is een groep tegenstanders voor wie het blijkbaar nooit goed is.” In september 2019 kwam er met een uitspraak van de Raad van State een einde aan een langslepende juridische kwestie tussen Buuron en omwonenden.

Huizen waren te hoog, nieuwe vergunningaanvraag

Navraag bij de gemeente leert dat het oorspronkelijke bestemmingsplan niet is gewijzigd. Het enige wat er onlangs is veranderd, is dat er een nieuwe bouwvergunning is aangevraagd voor de acht twee-onder-een kapwoningen die aan de rand van het terrein komen te staan. “Er is in de eerste instantie een aanvraag ingediend voor woningen met een hoogte van ongeveer 9,5 meter. Dit past echter niet in het geldend bestemmingsplan. Hierop zijn door de aanvrager nieuwe tekeningen ingediend met een hoogte passend in het bestemmingsplan, te weten 8,5 meter”, aldus de gemeente Steenbergen.

Nieuw ontwerp met lagere nok

“Dat klopt, en we hebben inmiddels groen licht van de gemeente. Er bestond bij het bestemmingsplan een mogelijkheid om 10 procent af te wijken van de hoogte van de woning, maar de gemeente ging niet akkoord met onze onderbouwing. Overigens wordt er in het nieuwe ontwerp met lagere nok gelukkig niet ingeleverd op woonfunctie- en comfort. Inmiddels is dit naar de huidige kopers van de woningen gecommuniceerd”, zegt Maurice de Feijter van aannemersbedrijf Fraanje uit ’s Heer Arendskerke. 

Olmentuin trekt kopers uit omgeving Rotterdam

Er komen verschillende type woningen op het terrein te staan, die niet allemaal tegelijk gebouwd zullen worden. Naast de twee-onder- een kappers, komen er ook vrijstaande woningen en levensloopbestendige woningen. Allemaal gasloos en voorzien van zonnepanelen. Naast de duurzaamheid, die inmiddels standaard aan het worden is bij nieuwbouwwijken, is het de bedoeling dat de Olmentuin een soort moderne commune wordt. Er komt een kas in het midden van de wijk te staan waar volgens de projectontwikkelaar “naast het kweken van gewassen, ook ontmoeting mogelijk zal zijn”. Ruud de Baar van projectontwikkelaar Marsaki merkt dat die filosofie aansluit. “We hebben opvallend veel geïnteresseerde kopers uit omgeving Rotterdam, die rust en groen willen opzoeken. Het dorpsgevoel van de Olmentuin spreekt aan. Er zijn nog 3 van de 34 kavels over.”

Foto: Aangrenzend aan de achtertuin van Willie Teunisse, al 54 jaar bewoner van de Franseweg, zal binnen ongeveer 1,5 jaar woonwijk de Olmentuin verrijzen.

Foto 2: De geasfalteerde weg is bedoeld voor het bouwverkeer dat de komende tijd zal toenemen. Als de woonwijk klaar is zal de daadwerkelijke bestrating worden aangelegd.

[ door Nicole van de Donk ]

Uit de Steenbergse Courant