Winnend ontwerp haalt de jongerenbus niet

STEENBERGEN – De jeugd moet nog even geduld hebben, maar over een paar weken rijdt de jongerenbus dan toch eindelijk langs de kernen van de gemeente Steenbergen. Momenteel wordt er nog hard gewerkt om de binnenkant van de bus aan alle jongereneisen te laten voldoen. De buitenkant van de bus heeft al een nieuw, opvallend jasje gekregen. Een jasje dat echter in de verste verte niet lijkt op het oorspronkelijk ontwerp dat vorig jaar door leerlingen van ’t R@velijn is bedacht.

Ook de naam van het gewonnen ontwerp, de Strienebus, is vervangen door het meer neutrale ‘0167-bus’. Deze naam kwam tijdens de presentatie als tweede uit de bus. Ben Scheltema, de kunstenaar die het project begeleidde, spreekt van een “vreemde wending van de gemeente Steenbergen”.  Hij is in ieder geval “not amused” over de gang van zaken.

Tweedehands bus

De jongerenbus komt voort uit de behoefte aan een jongeren ontmoetingsplaats die in alle kernen van de gemeente Steenbergen bestaat. Een vaste locatie in ieder dorp is vanwege de kosten niet mogelijk. De jongerenwerkers kwamen met het idee van een mobiele ontmoetingsplaats (MOP) die ingezet wordt voor alle kernen. De gemeente Steenbergen tikte een tweedehands bus op de kop en de leerlingen van 3 Mavo van ’t R@velijn werd gevraagd een ontwerp te verzinnen. Dit deden zij in groepjes gedurende een weken durend project.

Niks meer gehoord

Uiteindelijk werd het ontwerp van Francesca Castelijns, Jennifer van Marion, Kyra Margaritha en Jeske Feijtel verkozen door de jury tijdens een grote presentatie bij landgoed Arcadia. Kunstenaar Benjamin Scheltema die de kinderen begeleidde, zou samen met het winnend kwartet de verdere uitwerking ter hand nemen. “Dat verhaal heeft een hele rare wending gekregen,” vertelt Scheltema desgevraagd. “Aan het eind van het hele proces is het meest haalbare plan eruit gehaald.  Aan de hand van het winnend ontwerp zou ik met de kinderen aan de slag gaan om het definitieve ontwerp voor de bus te maken. Ik heb hierover nog contact gehad met een medewerker van de gemeente Steenbergen die mij vroeg offerte uit te brengen voor bestickering. Daarna heb ik niks meer gehoord.”

Vol vertrouwen

Tot verbazing van de kunstenaar verscheen er plotseling een heel andere bus in het straatbeeld. “Ik was ‘not amused’en via contact op school hoor ik dat de kinderen dat al helemaal niet zijn. Ik heb de lessen zo goed als gratis gegeven omdat het resultaat een bestickerde bus zou zijn. Zodoende zou ik er uiteindelijk nog een klein beetje aan verdienen.” Dat is echter niet de grootste ergernis van de kunstenaar. “Ik slaap er persoonlijk geen nacht minder door, maar de gemeente is haar doel nu volledig voorbij geschoten. Je belooft die kinderen iets en komt het niet na. Dat is niet cool. De kinderen zijn vol vertrouwen het proces in gegaan en hebben hartstikke d’r best gedaan.”

Van alle leerlingen

De gemeente Steenbergen geeft via de afdeling Communicatie een andere kijk op zaken: “Het ontwerp van de winnaar was helaas in de praktijk niet toepasbaar. Daarom is door het team besloten om alle opdrachten en ideeën als input mee te geven naar een bedrijf om een passend ontwerp te maken voor de jongerenbus. Dit is na het bekend maken van de winnaar ook gedeeld met de leerlingen. Het ontwerp dat nu zichtbaar is op de jongerenbus bevat van alle ontwerpen een stukje, en is dus van alle leerlingen samen.”

Zelf verzinnen

“Dat is niet waar,” beweert Scheltema die zich afvraagt of de binnenzijde van de bus nog wel enigszins volgens plan wordt gerealiseerd.  “Hiervoor hebben de kinderen serieus onderzoek gedaan onder leeftijdgenoten. Daar moet je dan wel wat mee doen anders kun je dit soort projecten in de toekomst beter laten en het gewoon gelijk zelf verzinnen als gemeente.”

Die inrichting van de bus wordt momenteel ter hand genomen. Zoals het er nu naar uitziet zal de 0167-bus half oktober op route langs de kernen gaan.

Het winnend ontwerp van de jongerenbus zoals dat eind vorig jaar gekozen werd door een vakjury.

Het uiteindelijk resultaat. Het winnende ontwerp komt alleen nog terug in de ‘6’ van ‘0167’

Door: Dasja Abresch