Afbeelding
vrijdag 10 mei 2019, 12:54

Winnaar Scholendebat: Trimbosje moet Steenbergse Tuin worden

STEENBERGEN – Vanochtend – vrijdagochtend 10 mei – werd in de raadszaal van het gemeentehuis de finale gehouden van het Scholendebat 2019. Dit jaar werd de deelnemende teams een thema voorgehouden. Hun projectvoorstel moest in het licht staan van ‘Meer Bewegen’. In de finale presenteerden de teams van Gummarusschool, Maria Regina en Groen van Prinsterer hun projecten en gingen met elkaar in debat. Gummarusschool trok aan het langste eind en werd de keuze van de jury. Het projectteam leverde ook de ‘beste debater’. De keuze van de jury viel daarbij op Joanie Welleman.

Het team van Maria Regina presenteerde en verdedigde hun idee voor de ‘Kiwafit’ app. Emma van der Wegen, Loïs Bouwens en Maxime van Duijn hadden met dit idee een van de drie voorrondes gewonnen. Een app die gebruikers aanspoort tot beweging en waarmee ze punten kunnen verdienen. Door goed te bewegen, maar ook door gezond te eten bijvoorbeeld. Raadslid Jeroen Weerdenburg nam de begeleiding van dit team voor zijn rekening.

Runtimepalen

Jelle Vogelaar, Isabel de Jong en Renske in ’t Veld van de Dinteloordse Groen van Prinsterer school gingen onder leiding van raadslid Jurgen Huijbregts voor hun project waarin vijf ‘Runtime palen’ de gebruikers motiveren om stevig te gaan bewegen. Dat zou al beginnen doordat ze zelf via een draaischijf voor de benodigde energie moeten zorgen om zo de applicatie te laten werken.

Steenbergse Tuin

Het team van de Gummarusschool – Joanie Welleman, Tess van der Hulst en Bente van der Weegen – kreeg begeleiding van raadslid Kees Gommeren. Hun idee kreeg de titel ‘Steenbergse Tuin’ en daarbij wordt het trimbosje aan de Krommeweg (Peetersbosje) omgetoverd tot een beweegplek voor alle leeftijden, met naast beweeginstrumenten ook een heuse paintballplek, picknick tafels om aan te verpozen en een ‘Good Food Bar’. Een plek waar ook kinderfeestjes kunnen worden gehouden, ‘Een leuke plek met aan beweging geen gebrek’, zo luidde het parool.

Scherp aan de wind zeilen

Over deze drie projectvoorstellen gingen de indieners met elkaar in debat. “Ik wil actie zien. Jullie moeten scherp aan de wind gaan zeilen”, zo spoorde debatleider Ruud van den Belt de deelnemers vooraf aan. En tussentijds kregen de deelnemers nog zijn advies om ‘te gaan verdedigen door aan te vallen’.

Die aanvallen kwamen sneller los dan in de voorrondes. “Het paintballen is niet milieuvriendelijk en houdt risico’s in voor omstanders. Moeten deelnemers nu gaan betalen als ze willen bewegen? Hoe zit het met de huidige gebruikers en de overlast voor de omwonenden?”, zo kreeg het Gummarusidee voor de kiezen. “Wie gaat er nu helemaal naar Dinteloord voor die beweegpalen. En wat nu als er honderd deelnemers komen en er zijn maar vijf palen?’, aldus de kritiek op het Groen van Prinsterervoorstel. “Is de Kiwafit app veilig voor hackers, hoe zit het met de privacy? En wie controleert of de gebruikers werkelijk ook bewegen”, luidden vragen aan het Maria Reginateam.

‘Hoog niveau’

“Ik vind de kwaliteit dit jaar van een uitzonderlijk niveau”, stelde Ruud van den Belt terwijl hij een dankwoord uitsprak richting deelnemers, begeleidende raadsleden, publiek, de jury en de medewerkers van de Griffie, die voor de organisatie tekenden.

2.500 euro

Een ware vreugdesprong en groepshug was de reactie op de bekendmaking van de jury die uiteindelijk koos voor de ‘Steenbergse Tuin’. Dit project krijgt nu 2.500 euro gemeentelijke subsidie en “de steun van sponsoren en vrijwilligers”, zo vulden de bedenkers aan.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant