Winkels open, horeca ‘gesloten’

STEENBERGEN –  In aanloop naar de persconferentie vrijdagavond kondigden veel ondernemers aan zaterdag op te gaan, wát er ook gezegd zou worden. Helaas voor de horeca kreeg deze branche géén groen licht. Toch gingen een aantal zaken zaterdag open, uit protest, voor slechts één dag.

‘Heerlijk om al die mensen weer te zien shoppen’

Het gebeurt niet vaak in Steenbergen dat winkeliers zich niet aan de regels houden. Maar voor Annabel en Ellis van modehuis Oerlemans was de maat vol. Donderdag meldden de dames op social media dat ze zaterdag open zouden zijn, hoe dan ook. Gelukkig kregen alle winkeliers vrijdagavond groen licht, en werd hun protest een feestje, mét ballonnen en gebak. Bij Durlinger werd driftig gepast, want schoen koop je natuurlijk liever niet online en bij Marskramer hadden de medewerkers het ook lekker druk. De sfeer was hartelijk en hoopvol, want het einde van de lockdown lijkt in zicht.

‘We zaten nog nét niet met de handen in het haar”

Er was vrijdagavond ook goed nieuws voor kapsalons. Ook zij mochten vanaf vanmorgen weer aan de slag. “We zijn vrijdagmorgen al gaan bellen naar onze klanten” vertelt eigenaresse Dorith Brouwers van ‘Haer van den Adel’ terwijl ze een klant aan het knippen is. “Want haar groeit gewoon door, dat houdt geen rekening met een lockdown.” Daarom zijn alle klanten op volgorde van afspraak die niet door kon gaan gebeld en kunnen er ook weer online afspraken gemaakt worden. “Het was wél spannend hoor, vrijdagavond. Ik zat nog nét niet met de handen in het haar” lacht ze.

‘Het is een positief protest’

Waar de deuren van de winkels in Steenbergen zaterdag wagenwijd open stonden, bleven die van de meeste horecazaken dicht. “Alweer” verzucht Edwin Maas van de Commerce gelaten. In tegenstelling tot een aantal zaken in Steenbergen bleef hij dicht. “Ik snap dat collega’s opengaan vandaag,  het is niet meer uit te leggen waarom wij wéér de dupe zijn. Maar ik wil het concept waar wij om bekend staan leveren en dat kan niet voor één dag.” Daarnaast vindt Maas ook dat hij als voorzitter van Horeca Nederland afdeling Steenbergen zich aan de regels dient te houden. Een voorbeeldfunctie, die hij niet uit de weg gaat. Ook in Dinteloord bleef de horeca dicht, maar in Nieuw-Vossemeer besloten Jack en Anja Bosters ‘t Wagenhuis vandaag te openen. “En de mensen zijn eraan toe” aldus een opgeluchte Anja. “De klanten waren eraan toe en ook wij krijgen er een boost van.”

Steunen met koffie en appeltaart

Brasserie ‘De Kaai’ was om elf uur al open voor het winkelend publiek. Cora en Tom, dé gezichten van de brasserie, genieten zichtbaar. En zij niet alleen. Aan een tafel geniet Karin van Ewijk samen met haar moeder en dochter, van een heerlijk bakje koffie met appeltaart. “Wij zijn hier om Cora een hart onder de riem te steken” legt Van Ewijk uit. “Ze hebben het zo zwaar, waarom kunnen ze niet gewoon open, het is toch veilig zo?” doelt ze op de ruime afstand tussen de tafels en de regels die keurig opgevolgd worden.

“Licht protest”

‘DOK’ en het ‘Wapen van Steenbergen’ openden de deuren in de middag. “Het is een positief protest” licht Ronald van der Sandt de keuze mede namens compagnon Johan Bosters toe. “We willen laten zien dat wij de veiligheid van onze klanten kunnen garanderen. Tot acht uur konden de klanten genieten van livemuziek en hun drankje, daarna werd het weer stil in Steenbergen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Beelden bij dit artikel