Willem Duvekot (61) belangstellende koper Welbergse Corneliuskerk: “Wanneer de deur open staat, is iedereen welkom”

WELBERG – Een nieuwe, serieuze, gegadigde heeft zich gemeld voor de voormalige Corneliuskerk van Welberg. Willem Duvekot kijkt uit naar het moment dat hij zijn intrek kan nemen in het pand uit 1928. Vastomlijnde plannen heeft de 61-jarige ondernemer er vooralsnog niet mee. “Op de dag dat ik de sleutel krijg, ga ik op een stoel in de sacristie zitten en op mijn gemakje verzinnen waar de badkamer moet komen.”

Duvekot was decennia lang werkzaam als zelfstandig ondernemer in de installatietechniek. Een aantal jaar geleden verkocht hij zijn bedrijf en werkt nu uitsluitend nog op interim basis. Zijn oorspronkelijke plan was om in de kerk een dagopvang voor dementerende ouderen te realiseren. “Mijn moeder had Alzheimer en tijdens haar ziekteproces heb ik grote waardering gekregen voor de mensen die haar begeleidden. Ook zag ik hoe de patiënten genoten van buiten zijn en persoonlijke aandacht.”

“Ik wil hem hebben”

Uiteindelijk is Duvekot toch van het idee afgestapt. “Terwijl ik bezig was met de voorbereidingen, realiseerde ik me dat ik weer een bedrijf aan het oprichten was. Dat is nu juist wat ik niet meer wil.” Daarmee stapte hij ook tijdelijk van het idee af om de kerk te kopen. “Hij bleef echter in mijn hoofd zitten en uiteindelijk besloot ik dat ik hem gewoon wil hebben.”

‘Man cave’

De Rotterdammer is getrouwd en maakt deel uit van een zogenaamd samengesteld gezin. Hij verwacht niet dat zijn echtgenote de overstap naar Welberg gaat maken. “Ik heb haar nog niet zo lang geleden verteld over mijn voornemen om de kerk te kopen. Ze was gelijk enthousiast en vol plannen. Maar ze heeft een eigen, succesvol bedrijf en is iemand die graag bij de grote stad woont. De kerk zal dan ook mijn ‘man cave’ worden. Een plek waar ik mijn boeken en verzamelingen om mij heen heb zonder dat iemand er last van heeft.”

Pater Familias

Wat hij zeker niet wil, is als een teruggetrokken kluizenaar in de kerk wonen. “Integendeel. Ik ben op een leeftijd waarop ik mij graag als de Pater Familias mag gedragen. Ik vind het heerlijk om veel mensen om mij heen te hebben en dat er van alles georganiseerd wordt. Zolang ik er maar niets voor hoef te doen.”

Iedereen is welkom

De Welbergenaren hoeven dus niet bang te zijn dat de kerk als een ontoegankelijke rots in het midden van het dorp komt te staan. “Iedereen die iets wil, klopt maar bij me aan. Nogmaals, ik doe er zelf niks aan, maar iedereen is welkom. Door alleen te faciliteren kun je al heel veel voor elkaar krijgen” Met name kunst en cultuur mogen bij Duvekot rekenen op een warm welkom. “Ik heb graag kunst om me heen. Ik heb er totaal geen verstand van, maar weet wel wat ik mooi vind of waardeer vanwege het ambachtelijke aspect.”
Een kleine uitzondering qua cultuur maakt hij voor activiteiten met een carnavalesk karakter. Als rechtgeaarde Randstedeling kan hij de charme van dat volksfeest (vooralsnog) niet ontdekken.

Experimenteren

De grote, verwilderde tuin achter de kerk is voor Willem een paradijs. “Waar ik in essentie naar op zoek ben, is een plek waar ik een houtvuurtje kan maken en in de vlammen kan zitten staren zonder dat iemand daar aanstoot aan neemt.  In de dichtbevolkte wijk waar ik woon, kan dat niet. Ik wil hier ook experimenten met een klein ecosysteempje met allerlei inheemse planten.”
Ook voor het kerkgebouw heeft Duvekot al een uitdaging bedacht. “Ik ben nu eenmaal installatietechnicus en wil daarom een manier verzinnen om de kerk zo goedkoop mogelijk te verwarmen.”

Armoedig

Grote uiterlijke veranderingen hoeft de goegemeente van Welberg niet te verwachten. “Als er iets kapot gaat maak ik het, als er een gat is waarlangs het water naar binnen komt, dicht ik het. Meer niet. Het voorterrein maak ik wel wat gezelliger want dat ziet er nu erg armoedig uit.”
Duvekot hoopt op zijn eigen manier deel uit te maken van de gemeenschap. “Het zal er in de praktijk op neer komen dat wanneer de deur open staat iedereen welkom is en wanneer hij dicht is, niet.”

Geld op de rekening

Duvekot heeft tot half november een optie op de kerk. Of de koop daadwerkelijk door gaat, is vooral afhankelijk van de bestemmingsplanwijziging. De huidige eigenaar Hans van Trier zegt desgevraagd dat hij op de hoogte is van de interesse die Duvekot heeft voor het pand. De zakelijke afhandeling heeft hij echter volledig in handen gegeven van makelaar Reliplan. “Voor mij geldt dat de kerk pas verkocht is, wanneer het geld op mijn rekening staat,” aldus Van Trier die in de afgelopen jaren al vele belangstellenden de revue heeft zien passeren. “Het komt uiteindelijk altijd weer neer op de centen, of beter, het gebrek daaraan.”

Willem Duvekot voor de Corneliuskerk die hij binnenkort de zijne hoopt te mogen noemen. Gisteren werd bekend dat de gemeente akkoord is met het afgeven van een woonvergunning.

Door: Dasja Abresch