dinsdag 22 oktober 2013, 11:58

Will Luijks legt historische zeeslag vast in boek

NIEUW-VOSSEMEER – Op 12 en 13 september 1631 voltrok zich op ’t Slaak – indertijd een vrij brede zeearm tussen het toenmalige eiland Sint Philipsland en het vasteland van Brabant – één van de beruchtste zeeslagen uit de Tachtigjarige Oorlog.

In het bijzonder de inwoners van het op een steenworp afstand gelegen Nieuw-Vossemeer, dat nog maar pas bestond (1609), moeten met verbazing – én genoegen – hebben toegezien hoe de omvangrijke Spaanse armada daar in de pan werd gehakt door het Nederlandse, republikeinse legioen van vice-admiraal Marinus Hollaer.

De vaderlandse troepen waren weliswaar ruimschoots in de minderheid, maar lieten – slim gebruik makend van de hevige mist op het water – geen spaan heel van de Spanjaarden, die naar schatting 1500 tot 2000 manschappen verloren. Vier- tot vijfduizend soldaten werden bovendien krijgsgevangen gemaakt.

Deze historische gebeurtenis was van grote importantie voor de uiteindelijk afloop van de Tachtigjarige Oorlog, ook al duurde dat nog tot 1648.

Nieuw-Vossemeerder Will Luijks verdiepte zich in de zeeslag, wat volgens hem niet meeviel, aangezien bij het bombardement op militaire archief in Middelburg (begin Tweede Wereldoorlog) veel noemenswaardige details verloren zijn gegaan.

Desondanks slaagde Luijks in zijn opzet om een boek samen te stellen over de Slag op ’t Slaak, dat belangstellenden kunnen inzien en kopen (à 7 euro) bij het secretariaat van heemkundekring De Steenen Kamer, Gerard Baten, Wilgepad 12 in Steenbergen, e-mail: gebaten@wxs.nl

Uit de Steenbergse Courant