Wijnmakerskring zoekt leden in Steenbergen e.o.

STEENBERGEN – ,,Maar weinigen weten hoe mooi het is om je eigen wijn te maken,’’ zeggen Trudie en Ruud Hoogstraten, respectievelijk secretaris en keurmeester van de Wijnmakerskring West-Brabant, die graag nieuwe leden uit de gemeente zou verwelkomen.

Het maken van wijn is volgens de twee te vergelijken met het leven zelf. Er zijn makkelijke jaren, waarin de druiven probleemloos rijpen aan de rank en met gemak enkele honderden flessen wijn produceren. Maar er zijn ook magere jaren, waarin wespen de druiven leegzuigen, schimmels de vruchten bedreigen of de wijn uiteindelijk om onverklaarbare redenen maar niet de kwaliteit van godennectar wil bereiken.

,,Met de natuur bezig zijn is altijd spannend,” vertelt Ruud Hoogstraten. ,,Je krijgt er ook meer waardering door voor agrariërs die een goede oogst moeten zien te krijgen ondanks de uitdagingen die de natuur voor hen in petto heeft.”

Landgoed Eekelenberg

Het lijkt een ‘exotische’ hobby, maar in de 18de eeuw al lag het Welbergse landgoed Eekelenberg al temidden van een rijke wijngaard, waarvan de duiventrossen in een eigen destilleerderij tot tafelwijn werden verwerkt.

Voor Trudie en Ruud Hoogstraten begon het ruim twintig jaar geleden. ,,We hadden een grote moestuin met allerlei soorten fruit. Op een gegeven moment wilde ik wel eens wat anders dan de jams en de chutney’s die ik daarvan maakte. Ik probeerde vanuit een boek wijn te maken maar dat was, zoals ik nu weet, gedoemd te mislukken. Toen heb ik mij gemeld bij de kring waar ik pas echt leerde hoe je een goede wijn opzet.”

'We delen ervaringen, proeven elkaars wijnen en leren veel van elkaar'

,,Er bestaat geen enkele concurrentie tussen de leden; integendeel zelfs. We delen ervaringen, we proeven elkaars wijnen en leren veel van elkaar. Geheimen hebben we niet.” Zo eens per maand komen de leden uit alle windstreken van de regio bij elkaar onder de basiliek van Oudenbosch, om de laatste vinologische avonturen met elkaar te delen en te proeven van de bereikte resultaten.

Promotiecampagne

De Wijnmakerskring West-Brabant werd opgericht begin jaren ’80 en telt een stabiel aantal van 45 leden. Afkomstig uit heel West-Brabant, behalve uit de omgeving Steenbergen en Halsteren. Door een actieve promotiecampagne hoopt de club daar verandering in te brengen. Voor de kosten hoeft men het niet te laten. Het lidmaatschap bedraagt 45 euro per jaar en een geschikt startpakket is al verkrijgbaar voor 60 euro.

Voor meer informatie: www.wijnmakerskringwestbrabant.nl, r.t.hoogstraten@kpnmail.nl of 0165-512366.