Afbeelding
vrijdag 6 mei 2016, 08:30

Wijngaard nieuw fenomeen in Steenbergs landschap

KRUISLAND – Vooralsnog zijn het zesduizend ijzeren stokjes in de grond met aan de voet een onooglijk klein stammetje. Samen vormen zij echter het begin van een wijnhuis van eigen bodem: Heenwerf. De gelijknamige hoeve aan de Kruislandsedijk is gekocht door het Belgische echtpaar Marnix Janssens en Layla Sofie Aiad. Zij hopen in 2020 de eerste fles wijn van eigen wijngaard te mogen ontkurken.

De vorige eigenaar van de boerderij, Cees Meesters, kwam op verzoek van het echtpaar een kijkje nemen bij het planten. De voormalige fruitkweker kan het goed vinden met de nieuwe eigenaren van zijn geboortehuis. De monumentale woning ondergaat momenteel een moderniseringsslag maar wel met respect voor de originele sfeer, uitstraling en authentieke details. Ook de plannen die Janssens en Aiad met de grond hebben, kunnen Meesters’ goedkeuring wegdragen: “Ik vind het wel mooi om te zien dat de fruitkweek die hier al van oudsher is, toch weer doorgaat. Al zijn het dan geen peren.”

Oude tijden herleven

Met de aanplant van de wijngaard herleven oude tijden, want ooit was de aanblik van wijnranken niet ongebruikelijk in deze contreien. Veelal hoorden zij dan bij grote boerderijen en landgoederen waar de druiven in eigen huis tot wijn werden vervaardigd. In de negentiende eeuw kwam er echter een abrupt einde aan deze vorm van landbouw. De druifluis trok een vernietigende spoor door Europa en decimeerde de wijngaarden in de lage landen. Ook heden ten dage is deze bladluissoort nog een reëel gevaar. De Vitis Vinifera, de druivensoort die Heenwerf op de vinologische kaart gaat zetten, is gevoelig voor deze bladluissoort. Vandaar dat de plant geënt wordt op de onderstam van een soort die dat niet is.

Kaarsrechte lijnen

Het planten van de wijnranken gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. Voor de eerste stok de grond in kon, werd aan de hand van GPS de precieze posities bepaald. Dit resulteert in kaarsrechte lijnen, horizontaal, verticaal én diagonaal. De afgelopen weken is de helft van de wijngaard aangeplant. Zesduizend planten in totaal. Volgend jaar komen daar nog eens zesduizend planten bij. Vanaf 2020 hoopt het echtpaar op te kunnen werken naar een productie van 12.000 flessen per jaar, bestemd voor de binnenlandse markt.

Kracht van de natuur

De dagelijkse gang van zaken op de wijngaard zal volgens Janssens, van huis uit landbouwingenieur, op biologisch-dynamische grondslag gebeuren. “We gaan daarbij zoveel mogelijk uit van de kracht van de natuur. We selecteerden een sterke plant, bestand tegen het klimaat en geschikt voor de grond waarin zijn wortels groeien. Maar ook voor de bestrijding van (on)gedierte en schimmels wenden we ons waar mogelijk tot natuurlijke oplossingen.”

Gastvrijheid

De plannen van Marnix en Sofie stoppen niet bij de wijn. Er zijn nog vele grote ideeën. Het prachtige plekje aan het water van De Baak biedt talloze kansen in een gebied dat recreatief meer en meer op de kaart komt te staan. “We voldoen inmiddels aan de eisen om een landgoed te zijn en heten iedereen die, op afspraak, een kijkje wil nemen van harte welkom. We vertellen graag over onze toekomstplannen. Ons concept is gastvrijheid. Dat hebben we van nature.”

Ooit, als de wijn en de tijd rijp zijn, hopen ze een Bed & Breakfast met wellness-faciliteiten in te richten in de grote schuur. “Dan moeten we vooraleerst een winnend staatslot treffen,” lacht  Sofie. “We zijn typische Vlamingen die niet direct op voorhand roepen dat het ons gaat lukken. Laten we eerst maar eens een goede wijn maken,” lacht Marnix met haar mee.

Foto’s: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen

Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant