Wijkagenten en politievrijwilliger thuis in het gemeentehuis

STEENBERGEN –Sinds afgelopen maandag is het gemeentehuis van Steenbergen officieel de werkplek van de (wijk)agenten die in de gemeente Steenbergen werkzaam zijn. Wanneer ze niet op straat actief zijn, doen zij daar hun bureauwerk. Voor aangifte of andere officiële politiezaken kan de burger er niet terecht. Wel staat de deur op maandag van 8.30 tot 16.30 uur open voor hulp en advies. Op die dagen bemant politievrijwilliger Dirk van Dellen het steunpunt.

Voor de inwoners van de gemeente Steenbergen verandert er feitelijk weinig. Wie de politie nodig heeft, belt met 0900 8844 en wordt van daaruit verder geholpen. Aangifte doen verloopt via internet of telefonisch. Ook kan de politie ter plaatse aangifte opnemen (www.politie.nl/aangifte voor meer informatie).

IJsdikte

Zelfs Dirk van Dellen is geen nieuw gezicht, maar een oude bekende. Hij is al jarenlang als vrijwilliger actief bij de Steenbergse politie. Op het inmiddels gesloten bureau hielp hij tot wel veertig bezoekers per dag met het beantwoorden van tal van vragen en het geven van advies. De vragen die voorgelegd worden aan de politie zijn divers, zo blijkt desgevraagd: “Erfafscheidingen, rotondes, vuil in het buitengebied, wegindeling, te hard rijden. Tijdens de laatste vorstperiode kregen we zelfs de vraag hoe het met ijsdikte stond,” aldus wijkagent Jack Ambags.

Angel eruit

Daarnaast biedt Van Dellen de bezoekers advies en een luisterend oor. “Veel ouderen maken zich zorgen dat ze het slachtoffer worden van oplichting. Ik ben ervoor om hen wijzer te maken. Daarnaast maak ik vaak mee dat mensen hier binnenkomen met een stuk emotie. Het is belangrijk dat je die weg kunt nemen. Daarvoor is het aanhoren van het verhaal vaak al voldoende. Wanneer je mensen wegtrekt uit het emotionele is de angel eruit. ”

Samenwerken

Voor de politie betekent het dat samenwerken met de gemeente nog makkelijker wordt. Het steunpunt bestaat uit enkele flexibele werkplekken in een aparte ruimte. Het steunpunt heeft geen politiefaciliteiten, zoals wapenkluizen, kledingkasten of een ophoudkamer om verdachten tijdelijk op te sluiten. Voor deze faciliteiten gaat men naar het bureau van het basisteam.

Lees het volledige verhaal in de Steenbergse Courant van aanstaande vrijdag 24 februari.

Foto: Politievrijwilliger Dirk van Dellen staat de burgers van Steenbergen met raad en daad bij. Hij neemt wijkagent Jack Ambags (op de achtergrond) veel werk uit handen.

Tekst en foto: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen