Wielrenner Tom Jansen levert uitstekende prestatie in Afrikaanse etappekoers

WELBERG – Nog maar net geland met het vliegtuig uit het Afrikaanse land Burkina Faso, kijkt Tom Jansen terug op een geweldige ervaring en een sportprestatie waar hij trots op kan zijn. Van de 100 deelnemers behaalde hij uiteindelijk de 36e plaats in het algemeen klassement van de Tour du Faso, de belangrijkste Afrikaanse etappewedstrijd. Waarbij aangetekend moet worden dat er ook 27 renners uitvielen vanwege de zware omstandigheden.

De 21-jarige Welbergenaar wist dat het geen eenvoudige wedstrijd zou worden, toen hij voor twee weken vertrok naar Burkina Faso. Elke dag 40 graden Celsius, en met continu het gevaar van diarree en ziekte op de loer. “Mijn belangrijkste doel was om de wedstrijd uit te rijden, en doordat ik de eerste dagen rustig heb gereden, is me dat ook gelukt. Ik heb vier dagen in de kopgroep gereden, maar werd helaas net voor de eindstreep ingehaald”, vertelt Tom. Hij werd wel vierde bij het tussensprint klassement en op zijn beste dag behaalde hij de 26e plaats.

Cultuurshock

Naast de intensieve wedstrijd, was ook het verblijf in het arme land een belevenis op zich. “Het was echt een cultuurshock; je moest bij wijze van spreken ‘s ochtends vechten voor je ontbijt omdat er telkens te weinig was. ’s Avonds kreeg je bijna elke dag hetzelfde: witte rijst met tomatensaus en een klein stukje vlees. Dat kwam natuurlijk op een gegeven moment wel je neus uit. Ik heb zelf twee dagen last gehad van de beruchte buikloop en ben daarna gelukkig opgeknapt, maar sommige jongens zijn ziek uit de wedstrijd gestapt” zegt de jonge wielrenner.

De Tour du Faso is het grootste evenement van Afrika en aan belangstelling hadden Tom Jansen en zijn ploeggenoten dus geen gebrek. “We werden als echte profwielrenners behandeld en door de lokale bevolking als sterren onthaald. Echt een belevenis om nooit te vergeten”, aldus Tom Jansen.

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Foto’s: Tom Jansen