Wielercriterium krijgt toestemming voor Grote Prijs van Steenbergen

Lange tijd was het onduidelijk of de 77e wielerronde van Steenbergen dit jaar nog gehouden zou kunnen worden, maar begin deze week heeft de Stichting Wielercriterium Steenbergen (het organiserende comité) toestemming gekregen van de gemeente Steenbergen om de wedstrijd op zondag 31 oktober aanstaande te laten plaatsvinden.

De reden van de late toestemming waren de nog (beperkt) geldende corona maatregelen waarmee rekening moet worden gehouden.
Om dezelfde reden moest de Steenbergse Wielerstichting vorig jaar besluiten om de wielerronde niet door te laten gaan. In eerste instantie werd vervolgens de koers gepland op zondag 11 april van dit jaar, maar ook toen gooide corona roet in het wieler eten.
In overleg met de K.N.W.U. onder wiens vlag de wedstrijden worden georganiseerd, is toen uiteindelijk zondag 31 oktober uit de hoge hoed gekomen.

Topcompetitie voor junioren jongens en meisjes

Omdat de definitieve toestemming lang op zich liet wachten is ook de inschrijving van de renners laat op gang gekomen.
Stichting Wielercriterium Steenbergen heeft besloten deze keer een landelijke klassieker te organiseren voor junioren jongens en junioren meisjes, renners in de leeftijd van 17 en 18 jaar.
De K.N.W.U heeft voor deze categorie renners een ‘Top Competitie’ in het leven geroepen hetgeen inhoudt dat de beste renners van deze leeftijdscategorie deelnemen aan deze wedstrijden.
Door de corona beperkingen waarmee de afgelopen maanden rekening moest worden gehouden zijn nog maar 4 wedstrijden van deze ‘Top Competitie’ gereden.
De wedstrijd in Steenbergen is de 5e en tevens laatste wedstrijd van dit seizoen.

De inschrijving van de junioren jongens is inmiddels goed op gang gekomen.

Op dit moment hebben al meer dan 100 renners zich voor de wedstrijd op 31 oktober aangemeld.
Om 14.00 uur zullen zij beginnen aan hun klassieker van ca.110 km.

Net als in 2019 wordt gestart in de Kapelaan Kockstraat te Welberg tegenover  gemeenschapshuis De Vaert. Het parcours voert via het Westland richting Nieuw-Vossemeer waar enkele plaatselijke rondes worden gereden, om vervolgens weer terug te komen naar Welberg om ook daar nog enkele plaatselijke rondes af te werken.
De finish vindt naar verwachting rond 16.35 uur plaats.

Dames rijden 80 kilometer

Ook voor de dames staat eenzelfde klassieker op het programma met een totale lengte van zo’n 80 km, met eveneens start en finish aan de Kapelaan Kockstraat te Welberg.
De start voor de dames staat gepland om 10.30 uur, maar op het moment dat we dit schrijven is nog niet duidelijk of deze planning ook daadwerkelijk kan worden aangehouden. Het aantal inschrijvingen van de dames is daarvoor op dit moment nog te weinig. Zeker is wel dat de wedstrijd voor de dames gaat plaatsvinden, maar mogelijk moet gekozen worden voor een andere invulling.

Jeugd categorie 5 – 6 en 7

Hetzelfde geldt voor de wedstrijden die op het programma staan voor de jeugd in de categorie 5 (jongens en meisjes van 12 jaar) categorie 6 (jongens en meisjes van 13 jaar) en categorie 7 (jongens van 14 jaar).
In principe rijden deze jeugdige wielrenners – te beginnen om 9.30 uur – op een plaatselijk parcours van zo’n 4 km respectievelijk 5 , 6 en 7 rondjes, maar ook dat zal uiteindelijk afhankelijk zijn van het aantal inschrijvingen.
Ook hiervoor geldt dat de wedstrijden in ieder geval zullen worden verreden, maar mogelijk moet ook hier een aanpassing van het programma plaatsvinden.

In de krant van volgende week (week 43) zullen we duidelijk maken hoe het programma er definitief gaat uitzien.
De wielerliefhebbers kunnen hoe dan ook zondag 31 oktober in hun agenda zetten voor een bezoek aan de 77e ‘Grote Prijs van Steenbergen’.

[ door John Rommers ]