Wie wordt de nieuwe Prins van ‘t Vosse-ol in het zestigste carnavalsjaar?

NIEUW-VOSSEMEER – Het is het gesprek van de dag in Nieuw-Vossemeer. Bij de plaatselijke Spar gaan de speculaasje en de speculaties gezamenlijk over de toonbank en op diverse locaties in het dorp zijn al mannen in blauw-zilveren pakken gesignaleerd. Nog acht rusteloze nachtjes slapen en dan kennen we het antwoord op de vraag: Wie wordt de nieuwe Prins van ’t Vosse-ol? Giscard van Tilburg, voorzitter van de plaatselijke carnavalsvereniging, kan al een tipje van de mantel oplichten: “Het is….een man!”

“Maar wie is die man dan?,” vragen alle Voskes en Vossinnekes in het dorp van Merijntje zich af. Ze zullen geduld moeten hebben want iedereen die het weet, heeft een strikte zwijgplicht. Bij de hofhouding en bestuur overheerst vooral de opluchting dat er na vijftien jaar Prins Ruud I een opvolger is gevonden. Een mooi moment om daarnaast een oude traditie nieuw leven in te blazen en zodoende keert de Boerenbruiloft terug op het programma.

Theemutsen

Chris de Veen en Anne Luijsterburg vormen het uitverkoren paar. “Ieder jaar met de 11-11-viering wijzen wij twee theemutsen aan. Dat zijn mensen die wij vragen zich extra in te spannen voor het carnaval van het komend jaar. Afgelopen carnaval waren dat Chris en Anne en die worden nu beloond met een bruiloft.” Wat het bruidspaar (in het dagelijks leven zijn zij overigens allebei al voorzien) op deze dag te wachten staat, is nog geheim. Wel is bekend dat zij om 20.30 uur in het huwelijk treden.

Hofvijver

De avond vindt op zaterdag 10 november plaats bij Dorpsherberg Dun Slok aan de Hoogte 8. Iedere rechtgeaarde carnavalsvierders is daar van harte welkom, ook als hij niet van het durrep aon de kreek komt. Rond 22.30 uur druppelt de hofhouding binnen, dan nog bestaan uit Nar Imke (Imke Knuit), Jan Keller  (Nacho de Jong) en Grotste Boer Joene (Jeroen Smits). Samen maken zij de weg vrij voor de nieuwe Prins die hopelijk de komende elf jaar voorop gaat in het Vosse-olse carnaval. Voorzitter Giscard: “Als klein dorp heb je geen grote hofvijver waar je de leden van je gevolg maar uit te hengelen hebt, dus we zijn erg blij dat we een kanjer op hebben kunnen halen en we weer helemaal compleet zijn.”

Jubileumjaar

De nieuwe hoogheid stapt binnen in een mooi jaar. Het is in 2019 namelijk precies zestig jaar geleden dat er voor het eerst carnaval werd gevierd in ’t Vosse-ol. “Het is natuurlijk geen carnavalesk jubileum, dat is pas weer met 66 jaar, maar desalniettemin wel een lustrum waar we aandacht aan gaan besteden,” besluit Van Tilburg.

(Door Dasja Abresch)