Wethouder Zijlmans: ”Glasvezelnetwerk in buitengebied ligt er dit jaar”

STEENBERGEN – Als het aan wethouder Cors Zijlmans ligt gaat deze zomer nog de schop in de grond om er voor te zorgen dat het hele buitengebied van de gemeente Steenbergen kan beschikken over glasvezel. En dat is belangrijk, want hierdoor wordt supersnel en stabiel internet mogelijk. De aanleg van het netwerk wordt gedaan door de Maatschappij voor Breedband in Brabant (Mabib). Gesprekken met deze maatschappij worden op dit moment gevoerd. ”Hoe eerder we kunnen beginnen, hoe liever. Maar het netwerk komt er dit jaar in ieder geval nog te liggen”, zo belooft de wethouder.

De aanleg van een glasvezelnetwerk voor ook het gehele buitengebied van de gemeente Steenbergen is niet alleen een wens van de gemeenteraad, het is ook opgenomen in het collegeprogramma. Het is belangrijk, want door glasvezel kan de snelheid van het internet enorm omhoog. Dat is voor voornamelijk het buitengebied van groot belang. Hier ligt namelijk geen kabel en de bewoners moeten het doen met het trage kopernetwerk (de telefoonlijn). Dat is niet alleen langzaam maar ook storingsgevoelig. In deze tijd – waarin het internet zo'n belangrijke rol speelt – is dat uit den boze. In de toekomst worden de problemen alleen maar groter.

Eigen bijdrage

Er is beslist dat het glasvezelnetwerk er gaat komen. De hoop is dat alle bewoners van het buitengebied zich zullen laten aansluiten. Dat betekent voor hen wel een eigen bijdrage – iets meer dan 1.800 euro. ”Dat kan in één keer worden betaald, of uitgesmeerd over twee jaar”, aldus de wethouder. Hij denkt dat velen ondanks de toch pittige kosten gebruik zullen maken van deze mogelijkheid. ”Er zijn in onze gemeente al voldoende ambassadeurs die het belang van glasvezel inzien. Dat geldt voor met name de ZLTO (organisatie voor agrariërs), maar ook voor veel particulieren. Zij zien in dat glasvezel heel belangrijk is”.

Rolletje kabel

Mochten er bewoners van het buitengebied zijn die zich niet willen aansluiten dan kan dat vanzelfsprekend. ”We leggen dan wel een ’rolletje kabel’, want dan kunnen toekomstige bewoners alsnog glasvezel krijgen. Weliswaar dan tegen hogere kosten, ze zullen de volle mep moeten betalen. Maar dat is dan altijd nog beter dan niets”, aldus Zijlmans.

Samen doen?

Op dit moment wordt bekeken of ook de gemeenten Bergen op Zoom en Woensdrecht zich bij het Steenbergse initiatief willen aansluiten. ”Dit maakt het voor de Mabib aantrekkelijker. Ze hebben namelijk zo'n 2000 aansluitingen nodig om echt rendabel te zijn. Het buitengebied van Steenbergen telt slechts 850 aansluitingen”. Ook vertelt de wethouder dat er nog discussie wordt gevoerd over de diepte waarop de glasvezelkabel moet worden gelegd. ”Als dat wat minder diep mag, dan scheelt dat natuurlijk aanzienlijk in de kosten”. En er wordt nog gesteggeld over de hoogte van de vergunningskosten (leges).