dinsdag 15 maart 2016, 16:00

Wethouder voor de klas op Dag van de Leerplicht

DINTELOORD/NIEUW-VOSSEMEER – In het kader van de Dag van de Leerplicht pakt wethouder Cors Zijlmans donderdag 17 maart zijn ‘oude’ beroep op. Hij verzorgt dan ’s morgens een les ‘geschiedenis van de leerplicht’ op de Petrus en Paulusschool in zijn woonplaats Dinteloord en geeft deze les ’s middags nogmaals, op basisschool Merijntje in Nieuw-Vossemeer.

Doel van de Dag van de Leerplicht is om de oorsprong en het belang van de leerplicht onder de aandacht te brengen van leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen. Hoewel het (recht op) onderwijs in Nederland goed geregeld is, zijn er nog altijd jongeren die zonder diploma of startkwalificatie van school gaan. Door meer bewustzijn te creëren en de jeugd te stimuleren om door te zetten, wordt gepoogd vroegtijdig schooluitval terug te dringen.

Tegenstander eerste leerplichtwet viel van zijn paard

Vandaar ook dat Zijlmans, evenals zijn collega’s in heel West-Brabant, de les over de geschiedenis van de leerplicht gaan verzorgen: een verhaal vol wetenswaardigheden, zoals het feit dat de eerste leerplichtwet in ons land in 1900 werd aangenomen met 50 tegen 49 stemmen, doordat één van de tegenstanders (Francis David Schimmelpenninck) van zijn paard was gevallen en zodoende niet op tijd in de Tweede Kamer was om zijn stem uit te brengen.

‘Het paard is verstandiger dan zijn meester’, luidde destijds de reactie van voorstanders van de leerplichtwet, die anno 2016 o.a. inhoudt dat alle kinderen van hun vijfde tot en met het schooljaar dat ze 16 worden verplicht onderwijs moeten volgen. 

Uit de Steenbergse Courant