Wethouder Vincent van den Bosch legt functie neer

STEENBERGEN – Zojuist heeft D66 – de partij van wethouder Vincent van den Bosch – in een persbericht laten weten dat de wethouder heeft besloten om zijn functie neer te leggen. Dit naar aanleiding van een confrontatie die hij had met Steenbergenaar Hornicek. Deze maakte vorige week maandagavond – na het asieldebat in de raadszaal – een filmpje van de hier vertrekkende wethouder en stelde hem tijdens deze opname vragen. Dat was tegen diens wil en Van den Bosch schoot vervolgens danig uit zijn slof. Het filmpje werd vervolgens door Hornicek online gezet en deed het nodige stof opwaaien.

Oppositiepartijen PvdA en Volkspartij verwoordden hun afkeuring en spraken zich uit voor het vertrek van de wethouder. Ook andere partijen laakten het gedrag van de wethouder. Excuses van Van den Bosch en verzachtende omstandigheden mochten klaarblijkelijk niet baten.
De verwachting was dat Gewoon Lokaal! een beslissende stem zou gaan krijgen in de beoordeling of wethouder Van den Bosch kon worden gehandhaafd. Fractieleider Wilma Baartmans sprak daags na het gebeurde op persoonlijke titel haar afschuw uit en stelde dat de wethouder naar haar mening de eer aan zichzelf moest houden. Van den Bosch zelf wilde daar in eerste instantie niet aan en heeft dus nu zijn definitieve conclusie getrokken.

Zorgelijk
In het persbericht zegt D66:  "D66 Steenbergen spreekt haar zorg uit over de bestuurlijke problemen die al in een langer verleden zijn ontstaan, maar de afgelopen weken een nieuw dieptepunt hebben bereikt. Wij constateren dat een klein groepje relschoppers in staat is een openbaar bestuurder te intimideren en publiekelijk aan de schandpaal te nagelen op basis van geruchten en halve waarheden. De wethouder heeft erkend en zich verontschuldigd, dat hij in een moment van zwakte en vermoeidheid onprofessioneel hierop heeft gereageerd. Dit laat onverlet dat D66 het onacceptabel acht dat openbaar bestuurders op een dergelijke wijze worden bejegend. Zo ga je niet met elkaar om.  

D66 betreurt daarnaast dat een gedeelte van de lokale Steenbergse politiek deze gelegenheid aangrijpt om niet het probleem bij de kern aan te pakken, maar de gelegenheid gebruikt om slechts met oneigenlijke argumenten een bestuurder te slachtofferen.  

Gegeven de ontstane situatie acht D66 Steenbergen het noodzakelijk een uiterst zorgvuldige procudure te starten om voor de wethoudersvacature de juiste kandidaat te selecteren".

Oproep
Ook doet de partij een oproep: "D66 Steenbergen zal nooit toegeven aan intimidatie en dreigementen en roept de lokale politiek op een eensgezind bericht uit te sturen naar alle bewoners aangaande wat bewoners van haar bestuurders mag verwachten maar ook wat bestuurders van haar bewoners verwachten. Op basis van respect, openheid en wederzijds vertrouwen".

Ook wordt aangegeven dat Vincent van den Bosch aanstaande dinsdag een uitgebreide verklaring zal afgeven.