Wethouder praat met inwoners over Omgekeerd Inzamelen

STEENBERGEN – Wethouder Marijke Vos is deze maand op tournee. In drie weken tijd verkondigt zij op zeven locaties in de Gemeente Steenbergen het woord over het Omgekeerd Inzamelen. Afgelopen maandag was de kick-off van haar rondgang langs de kernen met een inloopmiddag in Nieuw-Vossemeer. In gemeenschapshuis De Vossenburcht trof zij inwoners die niet allemaal even gecharmeerd zijn van de plannen van de gemeente.

Vooropgesteld dat het gescheiden inzamelen door iedereen als noodzakelijk wordt erkend, is met name het verdwijnen van een grijze container voor restafval een punt van discussie. Binnen de bebouwde kom moeten inwoners vanaf 1 januari 2018 de vuilniszak naar de verzamelcontainer brengen. Wie in het buitengebied woont, krijgt nog wel een container maar die wordt maar een keer in de vier weken geleegd. “Dat gaat wat worden met mijn grote gezin,” verzuchtte een bewoonster van de polder.

Bruine bak

Een wat oudere dame vond het vooruitzicht om wekelijks met een vuilniszak met persoonlijk afval over straat te moeten, weinig aanlokkelijk. “Ik vind het echt heel erg. Het is al vervelend genoeg dat je als je ouder wordt met lichamelijke ongemakken te maken krijgt. Als je de gevolgen daarvan dan ook nog niet kwijt kunt in je eigen afvalbak, dan is dat ronduit vervelend. Er is ook nog de kans dat er voor dat afval een speciale bruine bak komt. Dat zou nóg erger zijn!”

Bakbeest

Het echtpaar De Bruin uit de Grondzeiler maakte zich vooral druk over de grote plastic bak die zij een plaatsje moeten geven in de tuin. “Ik zou niet weten wat ik ermee moet,” aldus mevrouw De Bruin. “Ik heb nu bewust gekozen voor een kleine container voor het restafval en dan krijg ik er straks weer zo’n bakbeest bij. Maar ik heb begrepen dat er nagedacht wordt over de een kleine plastic container. Ik hoop maar dat die er komt.”

Foto’s en teksten: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen