Wethouder krijgt steun voor plannen Fort Henricus

STEENBERGEN – De opluchting was zichtbaar op het gezicht van verantwoordelijk wethouder Esther Prent toen zij deze week een compliment in ontvangst mocht nemen voor haar plannen voor Fort Henricus. En het was ook nog eens een compliment van de Volkspartij, die nooit onder stoelen of banken heeft gestoken dat zij de aankoop van de loodsen bij het Fort als een grote vergissing ziet. Maar nu was er overwegend waardering voor de manier waarop er een stap voorwaarts is gemaakt in het plan om van Fort Henricus een toeristische trekpleister te maken.

Die stap zit vooral in het feit dat het college de andere betrokken partijen, zoals Natuurmonumenten, het Waterschap en de Provincie, op een lijn heeft weten te krijgen. Toch ging het afgelopen dinsdag tijdens de oordeelvormende vergadering logischerwijs vooral over de economische drager die het Fort moet krijgen, want de raad wil hoe dan ook voorkomen dat er belastingcenten worden verspild.

Financieel plaatje in oktober

De gemeente heeft al loodsen aan de Schansdijk in bezit, maar wil ook graag de bedrijfswoning en loods kopen die vlak naast het fort staan. Die zouden dan gesloopt moeten worden om het gewenste vrije uitzicht op het Fort te krijgen. Het prijskaartje hiervan kon de wethouder nog niet geven, en hoewel ze hier wel vragen over kreeg, kan de raad nog het geduld opbrengen tot het financiële plaatje uitgewerkt is. Dat is waarschijnlijk in oktober.

“Koop bedrijfswoning erbij en verkoop als geheel”

“Wij zouden dat liever eerder zien, in uitgewerkte scenario’s, zodat we weten wat het Steenbergen gaat opbrengen of kosten”, zei Jos Verbeek (VVD). “En wij hebben nog wel onze bedenkingen bij dat koop voor sloop”, klonk het bij het CDA.

“Wij zijn op dit moment wel positief over de mogelijkheden. Als we die woning kunnen aanschaffen kunnen we het hele pakket beter in de markt zetten. We weten dat er geïnteresseerde ondernemers klaarstaan. Wat betreft de Romney-loodsen die wat verder staan is dat maar de vraag. Ik zie daar geen noodzaak in dat de gemeente daartussen moet zitten”, aldus Michel Lambers, fractievoorzitter van de Volkspartij.
D66 benadrukte dat de gemeente het goede voorbeeld moet geven wat betreft duurzaamheid. “Dus zonnepanelen op het dak en aandacht voor de flora”, zei Tim Huisman.

“Fort Henricus stelt te weinig voor”

Het was vooral Gewoon Lokaal! die vindt dat Steenbergen met Fort Henricus een troef in handen heeft. “Durf ervoor te gaan. Niet alles hoeft in een keer gerealiseerd te worden en we kunnen het samen doen met de ondernemers die er brood inzien”, zei Maurice Remery.

‘Beide benen op de grond’

Maar PvdA’er Joop Stoeldraijer vond dat hij de dromers in de gemeenteraad en de wethouder even met beide benen op de grond moest zetten. “Vergelijk het eens met andere forten: Fort Sabina heeft een geheime ruimte, Fort de Roovere een joekel van een uitkijktoren. Als bezoekers naar Steenbergen komen verwachten ze ook zoiets maar in plaats daarvan zien ze groene ruggen met een trapje erop.”
Maar volgens wethouder Prent heeft dat tijd nodig. “Die toren bij Fort de Roovere staat er ook pas een paar jaar. Over 15 jaar kunnen we hopelijk zeggen: “Dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen!”
Op 22 april moet er een definitief besluit vallen om verder te gaan met deze deeluitwerking van Fort Henricus.

Foto: De gemeente hoopt de vervallen bedrijfswoning en loods binnenkort te kunnen kopen, omdat die nog in de weg staan van de plannen voor Fort Henricus. Ook de Romney-loodsen even verderop worden het liefst aangepakt, maar volgens wethouder Prent “gaat alles stapje voor stapje.”

[ door Nicole van de Donk | foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant ]

Beelden bij dit artikel