Wethouder Knop brengt toost uit op corona-proof terrasseizoen

STEENBERGEN – Om klokslag 12 uur vanmiddag was wethouder Will Knop de eerste klant op het heropende terras van grand café De Keuning aan de Wouwsestraat in Steenbergen. Keurig op anderhalve meter afstand bracht hij een toost uit op een mooi terrasseizoen in de anderhalve meter samenleving. 

Het eerste drankje van wethouder Knop op het terras is een colaatje. “Ik ben nog in dienst hè,” lacht de wethouder die blij is dat de horeca weer echt aan het werk kan. “Ik ben ook blij voor mezelf,” geeft hij met een knipoog toe. “Ik ben toch wel bourgondisch ingesteld en ik heb de eigen achtertuin zo langzamerhand wel gezien.”

Slow start

De wethouder verwacht veel van het komende seizoen. “Veel ondernemers kiezen voor een ‘slow start’ om zichzelf bekend te maken met de nieuwe manier van werken. Ook voor de klanten zal het wennen zijn. Een rustige start is een verstandige keuze.”

Knop hoopt van harte dat iedereen zich aan de regels houdt. “We moet ons realiseren dat het allemaal niet voor niets verzonnen is. Als het mis gaat, moet alles weer op slot en dat willen we zeker niet.”

Geen heksenjacht

Jurgen Peijs, coördinator handhaving van de gemeente Steenbergen, zal de hele dag in functie op de terrassen aanwezig zijn. “Het doel is daarbij om samen met de horecaondernemers te kijken of het werkt en wat er beter kan. We lossen het samen op, gebaseerd op maatwerk. Het is zeker geen heksenjacht op overtredingen in de anderhalve meter zone.”

“We komen er sterker uit”

Als goed ondernemers hebben René, Patricia en Viënna de Koning de coronaperiode benut om nieuwe kansen te benutten. “Ik zei in het begin direct dat we er sterker uit zouden komen, mits we het goed aanpakten,” aldus een positief ingestelde René de Koning. Terugblikkend is die stelling een waarheid als een koe gebleken. Het bezorg- en afhaalmenu bleek een schot in de roos. ”We liepen al langer met het idee om een burgermenu op te zetten,” vertellen Patricia de Koning en dochter Viënna.  “Dat komt er onder normale werkomstandigheden niet zomaar van. Nu hadden we de tijd en was de noodzaak er. Dan kun je snel schakelen.”

Kat uit de boom

De afgelopen weken is er vooral nagedacht over de inrichting van terras en restaurant. Door de ongebruikte buitenruimte in te zetten, zijn er in totaal 34 zitplaatsen gerealiseerd. Binnen is het café bij het restaurant getrokken en kunnen 30 personen van een maaltijd genieten.

Viënna verwacht niet dat al deze tafels vandaag bezet zijn. “We zitten voor vanavond nog niet vol. Misschien dat de mensen verwachten dat het nu heel druk is en zelf tot het weekend wachten. Maar het kan ook zijn dat ze even de kat uit de boom kijken.”

Huwelijksdag uitgesteld

De jonge ondernemer stapte vanmorgen met een dubbel gevoel uit bed. “Natuurlijk is het fijn om weer te beginnen, maar de afgelopen periode was, ondanks corona, ook erg leuk. Dankzij de ervaring die we opdeden met het nieuwe menu, het bezorgen en het afhalen maar vooral door de unieke band die we in deze tijd als team hadden.”

Corona betekende voor haar en vriend Junior Huigen een (tijdelijke) streep door hun huwelijksdag die op 3 juli plaats zou vinden. “We kunnen dan geen feest vieren zoals wij dat willen, dus hebben we het uitgesteld.”

Mooie kans

De komende weken wordt de markt van de gemeente Steenbergen zo ingericht dat ook horecaondernemers van buiten de markt er een plekje kunnen krijgen. René de Koning: “We denken er nog over na of we dat doen. We zeggen er zeker niet bij voorbaat ‘nee’ tegen. Het is een mooie kans die de gemeente ons biedt. Het overleg met de gemeente is de afgelopen maanden sowieso erg goed geweest.”