Wethouder gaat de boer op met ‘Omgekeerd inzamelen’

STEENBERGEN – Het zal even wennen zijn in 2018 wanneer de Steenbergse huishoudens hun restafval niet meer in de vertrouwde grijze bak bij huis kunnen doen maar ermee naar de gezamenlijke ondergrondse afvalcontainer moeten. Plastic, groen en papier kunnen wel nog gewoon in de bakken bij huis. ‘Omgekeerd inzamelen’ heet dat en wethouder Marijke Vos gaat er vanaf maart de boer mee op.

In alle kernen van de gemeente Steenbergen geeft zij dan uitleg over deze nieuwe manier van inzamelen. Ook wordt in overleg met de bewoners bekeken wat de beste plekken in de kern zijn om de ondergrondse containers te plaatsen. Dat worden meerdere locaties aangezien afgesproken is dat niemand meer dan 250 meter hoeft te lopen naar de dichtstbijzijnde stortplaats. Bewoners in het buitengebied krijgen om die reden een extra container voor het restafval.

Zonde
De nieuwe manier van inzamelen is nodig omdat er vanuit de huishoudens van de gemeente Steenbergen nog veel te veel restafval wekelijks naar de vuilstort gaat. Zonde omdat zeker 70% van de materialen die nu in de vuilverbranding verdwijnen als grondstof voor nieuwe producten kunnen dienen. Keukenafval wordt compost, oud papier wordt nieuw papier en plastic verpakkingsmaterialen en drankenkartons kunnen ook met gemak een nieuw leven tegemoet.
Een dezer dagen valt er een folder met alle informatie over het Omgekeerd inzamelen’ op iedere deurmat in de gemeente Steenbergen.