Werkschepen weer in Steenbergse haven

STEENBERGEN – Ze zijn er weer: de werkschepen van vereniging De Sleper. Ieder jaar doet de fraaie vloot de Steenbergse haven aan en ieder jaar is het weer een prachtig gezicht. Zeker nu oud en nieuw elkaar treffen in een volledig opgeknapte haven. Aanstaande zondag vertrekken de leden naar de volgende haven dus een bezoekje op deze zonnige zaterdag is zeker een aanrader.

De leden van De Sleper zij steken bij aankomst hun complimenten over de nieuwe haven niet onder stoelen of banken: “Wat is het hier mooi geworden!”,  roept een schippersvrouw bij het zien van havenmeester Dirk-Jan van Weezel. “Dit maken we niet vaak mee. We wisten niet wat we zagen toen we de haven binnenvoeren. Schitterend!”

Cultureel erfgoed

Zo’n twaalf schepen voeren dit jaar de Vliet af voor een meerdaags bezoek aan de Strienestad. Het geeft een levendig beeld in de Steenbergse haven. Hier treffen de scheepseigenaren elkaar en vertellen de geschiedenis van hun schip aan de vele belangstellenden die aangetrokken worden door de piekfijn onderhouden werkschepen.

Vereniging De Sleper zet zich in voor het in stand houden van historische en karakteristieke motorsleepboten, opduwers en andere bedrijfsvaartuigen. Ieder jaar organiseert de vereniging een clubweekend waarbij de vloot ook Steenbergen aandoet. Tijdens hun tocht blijven zij trouw aan de doelstelling van De Sleper: het behouden en restaureren van de vaartuigen, maar ook het uitdragen van de grote betekenis van dit maritiem erfgoed voor de ontwikkeling van Nederland in de 19de en 20ste eeuw.