Wellicht nakomeling van Ireneboom terug op de Welberg

WELBERG – Op 24 juni jl. ging de grote treurwilg op de hoek van de Pastoor Kerckerstraat tegen de vlakte. Door een fout op het gemeentehuis kregen de bewoners te horen dat het geen probleem was als ze de boom wilden kappen. Het ging echter om de historische Ireneboom, die in 1955 was geplant ter herdenking van de bevrijding van Nederland. De fout kan niet meer worden hersteld, maar een tak van de Ireneboom staat inmiddels te wortelen op het gemeentedepot, in de hoop dat daar een Ireneboom 2.0 uit kan groeien.

Het idee voor de groene nakomeling kwam van Loes Baselier, burgerraadslid voor D66 en zelf woonachtig op de Welberg. De treurwilg staat bekend als een boom die makkelijk ergens wortelt. En dus werd er met toestemming van de bewoners een twijg meegenomen uit de stapel hout. Wethouder Wilma Baartmans was blij met de suggestie en hoopt dat er een nieuwe treurwilg zal gaan groeien op een mooie plek in het nieuwe centrumplan van Welberg. 

Vier ogen meekijken, ipv twee

Het weghalen van de kenmerkende boom maakte behoorlijk wat emoties los bij de inwoners van Welberg en ook op social media werd er druk gediscussieerd. Dat varieerde van “het is maar een boom” tot ongeloof en woede over dat zo’n historische boom is verdwenen. Wethouder Baartmans heeft laten weten dat de eerste stappen al zijn gezet om te voorkomen dat zoiets ooit nog een keer gebeurt. “Er moeten nu altijd vier ogen meekijken bij een aanvraag, in plaats van twee.”

Hulp bij onderhoud 

Vanuit de kant van de bewoners en hun medestanders wordt gezegd dat er de afgelopen jaren meermaals is aangeklopt bij de gemeente om te vragen of er geholpen kon worden bij het onderhoud van deze reusachtige treurwilg. Een boom van die omvang verliest behoorlijk wat blad en moet regelmatig gesnoeid worden. De gemeente gaf volgens hen echter niet thuis. Wethouder Baartmans zegt dat ze dat heeft proberen te achterhalen, maar dat ze het nog niet helder heeft. “Maar ik wil hierbij uitspreken dat wij als gemeente natuurlijk samen willen optrekken bij het onderhoud van bomen met zo’n grote symbolische waarde. Dat moet in onze organisatie verankerd gaan worden.”

Foto: De Ireneboom op een archiefbeeld van 11 oktober 2019 

Door: Nicole van de Donk