Afbeelding
donderdag 24 juni 2021, 15:41

Welbergse vrijheidsboom gekapt door gemeentelijke fout

WELBERG- Op woensdag 4 mei 1955 was het een drukte van jewelste op de hoek van de Pastoor Kerckerstraat op de Welberg. Toenmalig burgemeester De Gou plantte er na een kerkdienst ter ere van de oorlogsslachtoffers een Ireneboom: Een treurwilg als nationaal symbool ter herdenking van de Bevrijding van Nederland. Op donderdag 24 juni 2021 gaat de Welbergse vrijheidsboom roemloos ten onder. Binnen enkele uren geveld door kettingzagen, met goedkeuring van de gemeente Steenbergen. Een stukje van de belangrijkste periode uit de geschiedenis van het dorp is daarmee voor altijd verdwenen.

Op deze 4e mei 1955 kondigde De Gou bij de zojuist geplante boom aan dat het verzoek van de Welberg om de Wipstraat vanaf dat punt tot de Boomdijk te herbenoemen tot Kapelaan Kockstraat, gehonoreerd zou worden. Tot blijdschap van de inwoners van het dorp die op deze manier de herinnering aan de door de Duitsers bezette vermoorde Kapelaan voor altijd levend zullen houden.

Over het hoofd

Anno 2021 werd de voorgenomen kap van de boom nergens aangekondigd. Was dat wel gebeurd, dan  was er in ieder geval protest gekomen vanuit de hoek van de Dorpsraad Welberg en dorpsgenoot Robert Catsburg. Laatstgenoemde amateur-historicus en auteur van een reeks boeken over de Slag om de Schelde bracht de bijzondere herkomst van de boom enkele jaren geleden al onder de aandacht van de gemeente Steenbergen. Deze plaatste hem onder dankzegging op de lijst van waardevolle bomen. Een lijst waarin het blijkbaar moeilijk zoeken is, want de ambtenaar die zich over het kapverzoek boog, heeft hem over het hoofd gezien. Conclusie: voor deze boom geldt geen vergunningsplicht. Zodoende werd een 66 jaar oude boom met een onvervangbare historie geveld zonder dat er een haan naar kraaide.

Verschrikkelijk

Wethouder Wilma Baartmans is verantwoordelijk portefeuillehouder en die functie weegt haar zwaar als zij het nieuws hoort. “Ik vind het verschrikkelijk wat er gebeurd is, maar ik ben verantwoordelijk en neem de volledige schuld op me,” aldus de wethouder die inmiddels zelf poolshoogte is gaan nemen. “Dit had nooit mogen gebeuren. Ik kom nota bene zelf van de Welberg en ben opgegroeid met die boom.” Op de vraag ‘Wat nu?’, kan de wethouder nog geen antwoord geven. “Ik moet het zelf ook nog even laten bezinken en er over nadenken. We moeten hier lessen uit trekken, al krijgen we de boom er niet mee terug.” Vanavond, aan het begin van de besluitvormende vergadering, zal de wethouder een raadsmededeling doen over het voorval.

Onbeschrijfelijk jammer

De Dorpsraad Welberg werd door diverse geschrokken dorpsbewoners op de hoogte gebracht van het nieuws en reageert zelf al even geschokt: “Tijdens het schilderen van het klaprozenviaduct kwam het verhaal van de boom regelmatig naar boven. Het is onbeschrijfelijk jammer dat dit stukje Welbergse historie nu zomaar verdwenen is en dan blijkbaar ook nog door een gemeentelijke fout.”

Door Dasja Abresch

Foto: archief 11 oktober 2019

Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant