Welbergse imker biedt ontheemd bijenvolk een nieuw thuis

WELBERG –Bij Imkerij Landjuweel aan de Boomdijk 12 in Welberg kon men er gisteren niet omheen: toeval bestaat niet. Terwijl eigenaar Kees Dogge routebordjes aan het plaatsen was ter verwijzing naar de Open Imkerijdagen van dit weekend, kwam hij in contact met een ontheemd bijenvolk. Enkele uren later hadden de nuttige insecten een nieuw onderkomen op de Welberg.

Een heel bijenvolk kunnen redden tijdens het Open Imkerijweekend. Mooier wordt het niet voor een gepassioneerd imker. Wie gisteren een bezoek bracht aan het Welbergse bedrijf trof daar dan ook een tevreden glimmende Kees Dogge aan. Tijdens de voorbereidingen voor de open dagen reed hij per toeval tegen een collega-imker aan wiens hulp was ingeroepen bij het verwijderen van een bijenvolk in de omgeving van Heerle. “Deze mensen waren een houtwal in hun tuin aan het verwijderen en stuitten op een boom waarin een bijenvolk huisde,” vertelt Dogge. De afgezaagde stam met daarin de vluchtelingen werd in eerste instantie aangeboden aan het bijenmuseum in Kalmthout. Daar vond men de omvang van de huisvesting echter te groot. De Welbergse imker heeft gelukkig plek zat en was meer dan bereid om de diertjes op te vangen. “Geweldig toch?” glundert hij tijdens de herplaatsing. “En dan  precies tijdens de Open Imkerijdagen. Nu kunnen we onze bezoekers gelijk laten zien hoe het er in de vrije natuur aan toe gaat.”

Bij-nijverheid

Een uitstekende reden dus om vandaag tussen 10 en 16 uur een bezoek te brengen aan de Open Imkerijdagen bij Landjuweel. Er zijn nog wel meer redenen om aan te wippen overigens. De zalige kersen van Kersen & Zo aan de Dinteloordseweg bijvoorbeeld. Maar ook de ambachtelijk rietvlechter, de vrolijk gepimpte bijenkasten en de interessante informatie over de duizenden bezige bijtjes die een goed leven hebben bij Imkerij Landjuweel. U kunt daar overigens zelf ook van proeven want de resultaten van alle bij-nijverheid zijn te koop. Zuivere honing, honingkoeken, honingwijn, honingzeep, honingsnoepjes enzovoort, enzovoort. Zelfs de laatste imkermode (in geel, grijs en wit) ontbreekt niet aan het assortiment.

Foto’s en tekst: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen