Welbergse ijsbaan staat weer droog in afwachting van vorst

WELBERG – Aan het tuinhuisje dat in de nabije toekomst hopelijk nog eens dienst gaat doen als koek- en zopietent voor de Welbergse ijsbaan, hangt een bord: ‘Welberg aen Zee’ staat er te lezen. Het is een cadeautje van de plaatselijke voetbalvereniging aan Ontspanning Voor Welberg, de stichting die het terrein onder beheer heeft.

Een grapje is het ook, ontstaan nadat de ijsbaan begin januari vol water werd gezet door de vrijwillige brandweer. Een strakke waterplas was het toen, in afwachting van Koning Winter. De vorst had zich echter moeten haasten, had hij op tijd in de Welberg willen zijn, want binnen de kortste keren was het water verdwenen.

OVW-voorzitter Paola van Terheijden erkent dat de houdbaarheid van het water nogal tegenviel. ,,Je kunt wel zeggen dat het een leer-momentje is. De volgende keer wachten we tot er een langere aaneengesloten periode van vorst voorspeld wordt.”

Dat het water weg zou lopen, lag in de lijn der verwachting, de snelheid waarmee het gebeurde was niet voorzien. ,,We wisten dat de bodem een bepaald verzadigingsniveau moest bereiken voordat het water zou blijven staan. Maar het peil daalde snel en nadat er vanuit de buurt enkele klachten over schuurtjes met een natte vloer kwamen, hebben we besloten de ijsbaan leeg te laten lopen. Ook al kan niet met zekerheid vastgesteld worden dat het water van de ijsbaan de oorzaak van de overlast was. Het was een bijzonder natte periode dus het kan toeval zijn. Maar wij wilden het risico niet lopen.”

Van Terheijden hoopt desalniettemin dat de temperatuur in Nederland deze winter nog een paar weken onder vriespunt blijft, zodat er eindelijk geschaatst kan worden op de Welberg. ,,We krijgen alle hulp en advies van Anton Rombouts van ijsbaan ‘De Kruisbeek’ dus wat dat betreft hebben we expertise genoeg in de huis,” aldus de voorzitter.