Welbergs oorlogsverhaal bij Omroep Max

WELBERG – Gistermiddag kwam de Welberg plotseling in beeld bij Tijd voor Max (Omroep Max). Aanleiding was de expositie STILLEVEN die momenteel tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven te zien is. Een van de 75 maquettes die samen de expositie vormen, vertelt namelijk het verhaal van de vermoorde Welbergse Kapelaan Kock zoals het is beleefd door Rien van Broekhoven (toen 6, nu 81). Juist dat verhaal werd gisteren extra belicht tijdens de uitzending van Tijd voor Max.

In het kader van het project Brabant Remembers van de stichting Crossroads Brabant ‘40-‘45 zijn 75 oorlogsverhalen (één voor ieder jaar sinds de bevrijding) opgeschreven en bijeen gebracht in het boek ‘Brabant, Brug naar Vrijheid’.  Kunstenaar Rocco Verdult werd vervolgens gevraagd om van ieder van deze verhalen één scene in een maquette te vangen.

Met je fiets in de krater

Hoewel het verhaal van Rien van Broekhoven gaat over diens beleving van de gebeurtenissen rond de moord op Kapelaan Kock, werd de kunstenaar gegrepen door een heel ander fragment uit het verhaal. “Al in de eerste alinea vertelt Rien dat hij als zesjarig jongetje in de bossen speelde, naar school ging in het café en dat hij met zijn fietsje door de kraters in straat voor school reed. Dat moment raakte mij heel erg. Ik wist niet dat het leven zo door kon gaan en dat je gewoon je fiets pakte en in bomkraters ging rijden. Het moment waarop een kind in de oorlog onschuldig speelt, dat wil ik vastleggen.”

LocHal

De Welbergse maquette is al te zien geweest in de Gummaruskerk en nu, zoals vermeld, op tournee. De eerste stop is de Dutch Design Week die nog tot en met aanstaande zondag duurt. Vervolgens zijn alle 75 stillevens vanaf 16 november tot en met mei 020 te bewonderen in de Tilburgse expositieruimte LocHal.

Alle verhalen zijn te vinden op de site brabantremembers.com (De oorlog door de ogen van Rien -red.) Het verhaal is ook te zien via YouTube.

foto: Rocco Verdult