Welbergenaren maken samen energie dankzij project Buurkracht

WELBERG – Van samenwerken krijg je energie. Figuurlijk, maar ook letterlijk. Althans, dat is de bedoeling van Buurkracht. Bedacht door energieleverancier Enexis, die er zelf geen cent aan overhoudt. Op veel plaatsen in Nederland draait het energieproject op volle toeren en levert het de bewoners veel profijt op. Als het aan Welbergenaar Edgar Peperkamp ligt, sluit zijn dorp zich in 2017 aan in het rijtje succesverhalen. Op 2 februari vanaf 20.00 uur organiseert Buurkracht een informatieavond in gemeenschapshuis De Vaert. “Al heb je het idee dat je er niet veel mee kunt, toch gewoon komen,” is het advies van Peperkamp. “Het zal je verrassen.”

Een energieleverancier die zich gratis en voor niets inzet voor het terugdringen van het energieverbruik. Is dat niet tegenstrijdig? “Enerzijds doet Enexis dit vanuit het oogpunt van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen,” legt Peperkamp uit. “Anderzijds is zij erbij gebaat dat het energienet zo stabiel mogelijk is.”

Spaargeld
En waarom zou de Welberg warm lopen voor het project? “Omdat er veel goede redenen zijn om mee te doen. De portemonnee bijvoorbeeld. Spaargeld op de bank doet momenteel niet veel. Dan kun je het beter investeren in energiemaatregelen die rendement opleveren. Ook om de kosten van je eigen levensonderhoud te stabiliseren. Bovendien gaat je huis in comfort én waarde vooruit. Persoonlijk vinden wij het daarnaast belangrijk om iets achter te laten voor onze kinderen waar zij mee verder kunnen. Op wereldschaal kunnen wij daarin weinig betekenen, maar in je eigen buurt kun je het samen zo goed mogelijk proberen te doen.”

Zonder aardgas
De 57-jarige Peperkamp woont samen met echtgenote Mieke (60) en hun twee zoons sinds vijf jaar aan de Kapelaan Kockstraat in de Welberg. Hij betrok er een woning uit 1948. Gebouwd door vakmannen, maar qua isolatie was er de nodige ruimte voor verbetering. Die ruimte benutte het gezin ten volle met spouwmuurisolatie, dubbele beglazing, Ledverlichting, zonnecollectoren, zonnepanelen en een warmtepomp die ook de droger en de wasmachine bedient. De Peperkampjes houden duidelijk niet van half werk. “Wij willen dat onze woning zonder aardgas verwarmd wordt,” aldus Edgar. “Ook wel zo prettig voor de mensen in Groningen,” voegt Mieke er met een knipoog toe.

Kat uit de boom

Dankzij een technische achtergrond is de werking van energiebesparende maatregelen redelijk gesneden koek voor Edgar Peperkamp:  “Toch had ik met de kennis van nu, veel zaken anders aangepakt.” Leergeld en een keihard financieel voordeel is volgens hem precies de meerwaarde die Buurkracht biedt.

Stappenplan
Toen eerder dit jaar de Dorpsraad Welberg via haar nieuwsbrief een oproep deed voor deelname aan een lokaal Buurkracht-project, meldde Peperkamp zich direct aan. Vooralsnog als enige van het dorp, stelde hij samen met een medewerker van Enexis een stappenplan op. “Als het om energiemaatregelen gaat, kijken mensen liever eerst de kat uit de boom. Ik neem mijn buurman maar als voorbeeld. Hij stond sceptisch tegenover spouwmuurisolatie. Tot hij bij mij had gezien hoe dat ging, en wat het oplevert qua wooncomfort. Inmiddels wou hij dat hij het jaren eerder had gedaan.”

Gratis warmtebeeldfoto

Op 2 februari krijgen de aanwezigen uitleg over de mogelijkheden van energiebesparing en de voordelen van collectieve aanpak. Aan het eind van de avond kan men, volledig vrijblijvend, aangeven waar de interesse naar uit gaat. Vervolgens wordt bekeken of een gezamenlijke aanpak mogelijk is.

Gratis warmtebeeldfoto
Om het allemaal nog aantrekkelijker te maken, heeft Buurkracht een paar mooie trekkers bedacht. Zo kunnen geïnteresseerden zich opgeven voor een gratis warmtebeeldfoto van hun huis waarmee in een oogopslag het energielek boven water komt. Ook biedt Buurkracht de mogelijkheid om een woningscan op een huis op de Welberg uit te voeren door een gecertificeerd expert. Mochten er meerdere aanmeldingen zijn, dan wordt de woning uitgekozen die qua besparingsmogelijkheden het meest interessant is.

De Buurkracht-avond begint om 20.00 uur in gemeenschapshuis De Vaert en duurt tot 21.30 uur.

Foto: Edgar en Mieke Peperkamp voor hun woning aan de Kapelaan Kockstraat in de Welberg. Dankzij tal van energetische maatregelen hebben zij comfortabel én duurzaam wonen optimaal weten te combineren. Om anderen daarbij te helpen, wil Edgar zich lokaal sterk maken voor het project Buurkracht.

Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant