Welbergenaren lopen warm voor Buurkracht

WELBERG – Energiebesparing leeft op de Welberg. Dat blijkt wel uit de hoge opkomst gisteravond in gemeenschapshuis De Vaert waar een presentatie van het project Buurkracht op het programma stond. De zaal stroomde vol met mensen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden om hun energierekening naar beneden te krijgen.

Na een presentatie over het project konden de dertig aanwezigen aangeven waar hun interesse ligt; in zonnepanelen, of betere isolatie wellicht. Het is de bedoeling dat er een groep gevormd gaat worden van betrokken Welbergenaren die de kar gaat trekken. Want als groep bereik je meer, en voor een lagere prijs: zoveel werd wel duidelijk gisteren in De Vaert.

Inspirerend

Welbergenaar Edgar Peperkamp is de aanvoerder op deze weg naar duurzaamheid. Hij heeft zijn huis aan de Kapelaan Kockstraat van top tot teen uitgerust met energiebesparende maatregelen. Hij is nu zelfs compleet ‘van het gas af.’

Voor de meeste aanwezigen in de zaal zal dat voorlopig een utopie zijn, maar inspirerend was het wel. Zo ook voor Mies van der Marel (72), die een paar huizen verderop woont. “Mijn huis heeft veel kamers, en als het koud is, moet daar overal de verwarming aan. Dat loopt natuurlijk snel op. Ik heb een jaar geleden al zonnepanelen laten plaatsen, en daarmee heb ik elke maand geld bespaard.”

In haar nopjes

Van der Marel hoopt nu in aanmerking te komen voor een gratis warmtescan van haar huis, aangeboden door project Buurkracht. Daarmee kan opgespoord worden waar in huis de warmte ‘lekt.’ Aan het einde van de avond had ongeveer de helft van de aanwezigen een formulier ingevuld, dus aan enthousiasme geen gebrek. De aanwezige wethouder Marijke Vos van de gemeente Steenbergen was in haar nopjes met de opkomst. “Er wordt hier al zoveel ondernomen blijkt uit de verhalen. Mijn passie is duurzaamheid, en ik ben erg blij als ik zie dat inwoners er zelf mee aan de slag gaan.”