Welbergenaar Tim Wanders (14) richt eigen Buurtapp op

WELBERG – Als de 14-jarige Tim Wanders uit Welberg iets bedenkt, berg je dan maar. Toen hij afgelopen dinsdag op de whapp-groep van Buurtpreventie –Welberg las dat een bericht over de vermiste poes ‘Bitchy’ als ongewenst werd bestempeld, was voor de puber de maat vol: “Waarom mag een melding van een man met een zonnebril die zogenaamd verdacht over straat loopt wel en een vermiste poes niet? Wie bepaalt de waarde daarvan voor de eigenaar?” Als reactie besloot de jongeman dan maar zijn eigen whapp-groep op te richten: Buurtapp – Welberg genaamd.

We hebben in deze Courant al eerder kennis gemaakt met de vastberadenheid van Tim. In 2016 zetten hij een actie op om de online computergame Disney Infinity van de ondergang te redden. De missie slaagde helaas niet maar het leverde hem landelijke bekendheid op. Onder meer het Jeugdjournaal en SBS Hart van Nederland besteedden aandacht aan de jongeman met een ijzeren wil.

Gevoel voor rechtvaardigheid

Niet alleen met een ijzeren wil overigens, maar ook met een duidelijke visie en daadkracht. Eigenschappen die niet standaard in iedere puberpakket zitten. Bij Tim komen ze volgens vader Wanders vooral naar voren wanneer zijn gevoel voor rechtvaardigheid wordt aangesproken.

Afgelopen dinsdag gebeurde dit naar aanleiding van de Buurtpreventieapp Welberg. Aan deze whappgroep hangen strenge regels. Wie zich er niet aan houdt en de waarschuwingen negeert, gaat eruit. Alleen echt verdachte zaken mogen gemeld worden en deelnemers dienen niet op elkaars berichten te reageren. Een manier om ervoor te zorgen dat door een overload aan informatie de groep vervuilt en het doel, een veiligere leefomgeving, uit zicht raakt.

“Elkaar helpen is mooi”

Vermiste poezen vallen niet binnen het kader van de groep. Veertienjarige jongens evenmin. “Ik kreeg bericht dat ik uit de groep gezet zou worden omdat ik te jong was,” vertelt Tim. “Dat vond ik vreemd. Bij vandalisme zijn best vaak kinderen onder de achttien jaar betrokken. Het lijkt mij dan juist goed om iemand in die leeftijd in de groep te hebben. Bovendien ben ik toch ook van deze buurt? Wat heeft mijn leeftijd daarmee te maken?”

De beheerder bleek echter niet te vermurwen en raadde de jongen aan om een eigen groep op te richten. “Toen ik las dat de mevrouw met de vermiste kat het berichtje niet in de groep had mogen zetten, is dat precies wat ik gedaan heb. Ik vind dat iedereen er gewoon op moet kunnen zetten wat hij wil. We wonen allemaal in deze buurt en het is mooi wanneer je elkaar kunt helpen.”

Vertrouwen

Het ouderlijk gezag op de achtergrond maakt zich geen zorgen over de gevolgen die de actie kunnen hebben: “We vertrouwen Tim daar in. We weten hoe hij in elkaar steekt. Bovendien zitten we zelf ook in de groep dus wanneer deelnemers zich misdragen zien we dat direct en kunnen we bijspringen.” Volgens Tim zal het allemaal wel meevallen. “Ik denk dat mensen in de tussentijd heus wel weten hoe zo’n groepswhapp werkt.”
Binnen een dag had de Buurtapp – Welberg van Tim al veertien deelnemers.

Foto: Tim Wanders ziet het aantal deelnemers aan zijn Buurtapp – Welberg snel groeien. Op de achtergrond houden zijn ouders de boel in de gaten.

Door: Dasja Abresch©Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen