Welbergenaar Corné Bogers (28) begint zorgboerderij:

WELBERG – In 2016 ging Corné Bogers (28) door een diep dal. Onverwerkte levensgebeurtenissen, onderdrukt door hard werken, resulteerden in een zware burn-out, inclusief depressies en angstaanvallen. Dankzij goede begeleiding en zinvolle dagbesteding kwam de Welbergenaar er doorheen. Sterker dan ooit staat hij nu bovenop de berg met de touwtjes van zijn leven stevig in eigen hand. Zijn werk is zijn hobby maar de behoefte om anderen die in psychische nood verkeren te helpen, is groot. Zo groot dat hij besloot zijn bedrijven en grond aan de Drenkhoos op de Welberg voor hen in te zetten. Als het aan Bogers ligt wordt zorgboerderij ‘De drie Bogen’ de plek waar mensen met psychische problemen de rust en voldoening vinden om weer van het leven te leren genieten.

Aan de Drenkhoos runt Corné al sinds 2013 een aantal bedrijven waaronder een handelsonderneming en een webshop met bedrijfsbenodigdheden. Die worden straks ingezet voor de dagbesteding. “De mensen kunnen hier van alles leren. Van de juiste manieren om producten te fotograferen tot web development, van winkelinrichting tot reparaties.” In aanvulling op hetgeen er al is, komt er echter nog veel meer. “Om te beginnen een grote tunnelkas waarin de deelnemers het hele jaar planten kunnen kweken. Daarnaast komt er een dierenweide van een halve hectare en 2,5 hectare akker waarop we diverse onbespoten groenten verbouwen. De producten gaan via een webshop naar de Steenbergse consument, particulier of horeca.” Om het pakket compleet te maken, plaatst Bogers twee units op zijn terrein waar de mensen creatieve workshops kunnen volgen. Vrijwilligers hiervoor of voor een van de andere onderdelen zijn van harte welkom zich te melden via (06) 27231761.

Helende werking

Dit alles gaat Corné uiteraard niet alleen doen. “Er werken hier drie ZZP-ers waaronder een psychologisch hulpverlener en een re-integratiecoach. Allemaal werken ze mee en voeren ze gesprekken met de cliënten. Iedereen die zich meldt, wordt de eerste weken mee naar buiten genomen. “Tijdens mijn burn-was ik enorm blij dat ik hier woon. De rust, de ruimte, het buiten zijn waren in die tijd ontzettend prettig. Het bezig zijn in de natuur heeft echt een helende werking.”

Goed voelen

Corné hoopt dat hij de mensen kan stimuleren om dat te doen wat ze leuk vinden. “Iedereen kan van alles maar wanneer je iets doet wat je zelf leuk vindt, dan pas word je er beter van. Zeker in een periode waarin het niet goed gaat met je.”

Ook zijn eigen beweegredenen om de zorgboerderij te beginnen, vinden hun oorsprong in deze filosofie: “Voor het geld doe ik het zeker niet. Ik heb al een goedlopend bedrijf. Mensen helpen is mijn enige doel. Ik weet hoe zwaar het is en ik zal er alles aan doen om verlichting te brengen waar ik kan. We hopen dat de Drenkhoos een plek wordt waar onze cliënten graag komen en zich goed voelen. Het werken is geen hoofdzaak maar het actief en lekker bezig zijn met genoeg tijd voor gesprekken.”

De vorderingen van ‘De drie Bogen’ kunnen gevolgd worden via Facebook (Zorgboerderij De Drie Bogen)

Foto: Corné Bogers (28) is initiatiefnemer van zorgboerderij ‘De drie Bogen’. De akkers en gebouwen rond het bedrijf aan de Drenkhoos op de Welberg worden ingezet voor de dagbesteding voor mensen met psychologische problemen.

Tekst en foto: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl