Welberg verandert tijdens Halloween in Helberg

HELBERG – Zaterdagavond, bijna volle maan en een dorp dat hermetisch werd afgesloten. In Welberg namen geesten, zombies en andere afschrikwekkende gedaanten het dorp over. De kerk was ongebouwd tot een danstempel, dames gekleed in prachtig verlichte jurken en Magere Hein, compleet met zeis en lijkwagen hoopte nog een lift te kunnen geven naar de onderwereld.

Het Halloweenfeest in Welberg is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een spektakel met regionale aantrekkingskracht. Wie het dorp zaterdagavond binnen wilde komen moest een flink eindje lopen. Auto’s stonden in een lang lint geparkeerd tot ver buiten de dorpsgrens. Verkeersregelaars zorgden voor de veiligheid op straat, wie het dorp binnen durfde was aan de wil van het kwaad overgeleverd. Niets was aan het toeval overgelaten. Uit de speakers klonk sinistere muziek, afgewisseld met bloedstollende kreten. De Duiventoren was veranderd in een mijn. Eenmaal binnen kon je niet meer terug. Door de straten doolden allerlei vreemde wezens. Werd je bij hun act betrokken, dan bleef een schrikreactie zelden uit. Voor enkele jongere kinderen was het allemaal iets te spannend. Er moest wel eens getroost worden en uitgelegd dat het echt allemaal een spel was met normale mensen.

Dance tempel

De kerk was omgetoverd tot dance tempel. Per voorstelling mochten 150 mensen tegelijk naar binnen. In rijen dik stonden belangstellenden te wachten. Om, zodra de deuren open gingen, als makke lammeren naar binnen te gaan. Zodra de kerkdeur gesloten was begon een geweldige act. Opeengepakt tussen dranghekken was het wachten in het donker. De muziek ging aan en de act begon. Al snel werd duidelijk dat het publiek slachtoffer zou worden van een groep vampiers onder leiding van Alucard im Mortus. Hij dankte de aanwezigen voor hun onwetendheid. Dat ze de kindertjes thuis hadden gelaten en dat het een heerlijk maal was geweest. De special effecten waren goed geregisseerd en zelfs een aantal volwassen bezoekers zocht steun bij elkaar. De dansende en bloeddorstige kinderen speelden hun rol uitstekend. Na afloop ging de deur weer open. Ruim 22oo mensen hebben de opvoering bezocht.

Anouschka en Femke Martens, beiden lid van de organiserende vereniging Ontspanning voor Welberg, kijken terug op een zeer geslaagde avond. “We krijgen elk jaar meer aanmeldingen om met een griezelact deel te nemen. Dit jaar waren het er 22, zowel huizen als deelnemers aan de griezeltocht.” De tocht ontwikkelt zich meer en meer tot straattheater. Deelnemers komen overal vandaan. Zo kwam de lijkwagen met magere Hein en entourage uit Goes.

Bezoekers uit het hele land

“We hebben bezoekers uit het hele land. Een groepje Groningers komt elk jaar. Ze overnachten in Steenbergen en gaan de volgende dag weer terug.” Femke is verbaasd over het succes van het evenement. Zij zelf en alle ruim veertig vrijwilligers kijken nu al uit naar volgend jaar.

Tekst: Tineke Feskens Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl