Welberg veilig(er) dankzij WhattsApp

WELBERG – “Natuurlijk is het veilig wonen op de Welberg”, benadrukt Martin van Neerbos (31), initiatiefnemer van de Buurtpreventie WhattsApp op het dorp. “En dat willen we graag zo houden.” Hij staat daarin niet alleen zo blijkt uit de aantallen. Sinds de groep in november vorig jaar het levenslicht zag, sloten zo’n 120 Welbergenaren zich er al bij aan. Dagelijks komen er nieuwe aanmeldingen binnen. “Met name wanneer er wat gebeurt, zie je dat bewoners uit de getroffen straten zich aansluiten.” De afgelopen weken zag Van Neerbos deze bewering gestaafd nadat vandalen het gemunt hadden op het plaatselijke autopark.

Het idee van de Buurpreventie-whapp ontstond nadat hij een folder over Nextdoor in de bus kreeg. Deze internetdienst draait al langer op het dorp en heeft vooral ten doel een sociaal netwerk tussen buren te creëren. “Ik vond het een leuk initiatief om je buren te leren kennen. Zelf had ik mijn gedachten al eens over de mogelijkheden voor buurtpreventie laten gaan maar daar vond ik Nextdoor minder geschikt voor.” Want van prietpraat moet Van Neerbos weinig hebben. Wie iets anders te vertellen heeft dan een zinvolle melding wordt zonder pardon in de groep tot de orde geroepen. Dus geen ‘dankjewel voor de melding’, geen ‘och vervelend, wat is er precies kapot?’, alleen keiharde informatie. “Dat is belangrijk, anders gaan mensen zich al snel irriteren aan de vele berichten en verlaten de groep. Dat moet je zien te voorkomen. Ik vind dat niet de leukste kant van het beheer, maar het hoort er nu eenmaal bij.”

Gevoel van onveiligheid
Het neemt niet weg dat saamhorigheid de voornaamste reden van Van Neerbos was om de whapp-groep op te zetten. “Veelal hou je samen met je buren je eigen stukje van de wijk wel in de gaten. Wanneer je al die stukjes door middel van de groep aan elkaar kunt verbinden, komt dat de veiligheid alleen meer ten goede.” Gevoelsmatig draagt het overigens niet direct bij aan een prettiger leefomgeving. “Ik was al gewaarschuwd dat in het begin het onveiligheidsgevoel vergroot wordt. Dat komt doordat iedereen ineens alles weet waardoor het lijkt is er voortdurend van alles aan de hand is. Na een poosje went dat weer.”

Loopgroepen
Van Neerbos heeft nauw contact met de politie die het initiatief aan alle kanten toejuicht. “Ik heb maandelijks  overleg met de wijkagent en het Buurtpreventieteam wijk Zuid. Zelf ben ik overigens nog niet zover dat ik met loopgroepen wil beginnen, want dat vergt veel tijd aan organisatie.” Tijd die hem als ICT-consulent en vader van de half jaar jonge Levi op het moment aan alle kanten ontbreekt. “Vooralsnog voldoet de groep. Maar wie weet wat de toekomst brengt.”

Wie woonachtig is op de Welberg en ook bij de groep wil, kan een mail of (uiteraard) whappje met telefoonnummer, naam en adres sturen naar buurtpreventiewelberg@gmail.com of tel. (06) 52690404 om toegevoegd te worden aan de Whatsapp groep.

Foto: Dasja Abresch©Steenbergse Courant