Welberg in de ban van ‘The Game’

WELBERG – Geen Helberg dit jaar tijdens Halloween. The Game, een gevaarlijk spel hield Welberg het laatste weekend van oktober in de macht. In kolonne reden auto’s door de Kapelaan Kochstraat. Waarheen? Dat bleef lang geheim.

“Soms haalt Corona het beste in mensen naar boven”

Wie Welberg zegt tijdens Halloween ‘Helberg’. Wie is niet onder de indruk van het spektakel dat zich daar jaarlijks afspeelt. Dat succes was ook het gevaar voor OntspanningVoorWelberg, kortweg OVW, de organisator achter dit evenement. Want hoe krijg je duizenden bezoekers ‘coronaproef’ verwerkt? De oplossing werd gevonden. Een creatieve oplossing die ongekende talenten naar boven bracht. Bij zowel de hoofdrolspelers als de regisseur van ‘The Game’. Een korte film, geschreven, geregisseerd, gefilmd én gespeeld door inwoners van Welberg. Een film met een spannend verhaal én een boodschap. Een film die zeer veel waardering oogstte. “Om iedereen veilig te laten genieten tijdens onze jaarlijkse Halloweengebeurtenis kwamen we al snel op een drive-in bioscoop” vertelt Anouschka Martens, één van de drijvende krachten van OCW. “Helaas werd het evenement vorig jaar op het laatste moment afgelast. Dat was écht balen! Toch had die afgelasting een voordeel. Want een gebruikelijke vorm van het Halloweenfeest was niet mogelijk geweest. De veiligheid en verplichte coronacheck was niet te garanderen. “Maar we hadden nog steeds de film van vorig jaar” aldus Martens. En zo kon ‘The Game’ dan toch aan het publiek getoond worden.

“Pas op, we houden je in de gaten”

Wie ‘The Game’ wilde zien kon zich online aanmelden voor een tijdstip op zaterdag of zondagavond. Je moest snel zijn, want de zaterdagavond zat binnen enkele dagen vol. Eenmaal zover werd je, mét auto, verwacht op het parkeerterrein van ‘de Duiventoren’. Eenmaal geparkeerd, in afwachting van de film, liepen jongeren tussen de auto’s door. Ze deden erg vreemd, gedroegen zich afwezig of lachten op angstaanjagende wijze. In de auto’s zag je mensen een beetje gespannen toekijken. “Wat is dit allemaal? Waar is dat scherm, we zouden toch een film gaan kijken?” Het antwoord kwam even later. “Welkom allemaal” zei een excentrieke professor, gespeeld door Mathijs Kranendonk. “Ik hou u al een poosje in de gaten” sprak hij onheilspellend. Er werden 4 personen voorgesteld: Kirsten Verhees, Stephan Ardon, Monique de Groot en Jens Bijl. Zij waren de hoofdrolspelers Lisa, Arjan, Marian en Lucas van ‘The Game’.  In tegenstelling tot de verwachting werden alle bezoekers uitgenodigd naar de parkeerplaats van ‘Stella Maris’ te gaan. In kolonne, in onzekerheid over wat ging komen. Daar aangekomen begon het spektakel. “Ga naar frequentie 103,6 op uw autoradio. Houdt ramen en deuren gesloten en blijf in uw auto!” werd vanuit de speakers gewaarschuwd. The Game’’ gaat over 3 jongeren en één volwassene. Allemaal met een eigen probleem, allemaal met hun eigen geheim. Alle vier worden ze ontvoerd. Ze blijken onderdeel van een spel: The Game. De spelleider blijkt een bekende van het publiek, de professor. Het spel is simpel. Wie als laatste niet vermoord is wint en mag blijven leven. Tijdens de film wordt het publiek plots opgeschrikt door mensen, gekleed in donkere kleding en met zilveren maskers op. Dat brengt nogal wat schrikreacties naar boven! Een bus, was dat nou de bus uit de film, rijdt in volle vaart langs. Er gebeurt van alles, zowel op het scherm als op de parkeerplaats.  Aan het einde van de film blijft alleen Lisa over. Zij denkt het spel gewonnen te hebben. Helaas, het loopt anders. Lucas blijkt een verrader, hij is de zoon van de professor. En zo valt ook voor Lisa het doek. “Het was écht goed gedaan!” brengt een dame uit het publiek uit. “Jee, ik schrok me rot toen er op mijn raampje werd geklopt! Dat was slechts één van de reacties die na afloop te horen waren. The Game was een daverend succes. Goed uitgevoerd door zowel de acteurs als de organisatie.

Tekst: Tineke Feskens  Foto’s: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl

Beelden bij dit artikel