Weergaloos debuut koor ‘Southwall Singers’

STEENBERGEN – Gisteravond vond bij de woonvoorziening ‘SDW Aan de Zuidwal’ in Steenbergen een bijzondere première plaats. Voor het eerst presenteerde het spiksplinternieuwe koor ‘de Southwall Singers’ zich aan het publiek. Het werd een weergaloos debuut  voor het publiek. Dat bestond vanwege de coronamaatregelen uit een beperkt aantal toeschouwers, maar dat maakte de staande ovatie aan het eind van het concert er niet minder daverend om. “We want more,” scandeerden de aanwezigen na afloop.

Het zaadje voor het koor werd geplant tijdens de marathon die muziekvereniging Volharding in juni 2019 hield. De bewoners van de SDW verzorgden daar een optreden en dat smaakte naar meer. Nog diezelfde dag werd orkestdirigent Claudia de Groen gestrikt als dirigent en eind 2019 was het koor een feit. Enkele repetities later gooide corona de boel helaas op slot en dat was het voorlopig einde van de Southwall Singers.

Omroep Brabant

Dubbel jammer, want inmiddels was Omroep Brabant begonnen met de opnames voor een serie waarin  Monique Martens, voorzitter van het koor, een hoofdrol speelt. Tijdens een ontmoetingsdag van woonvoorzieningen deed de omroep een oproep voor mensen met een beperking die naar een doel aan het werken waren. Zodoende kwamen zij in contact met Monique die het eerste optreden van haar koor als stip op de horizon had.

Dit eerste optreden zou het Vrijheidsconcert van Volharding in mei van dit jaar geweest zijn. Dat ging natuurlijk niet door vanwege corona.

Achtertuinconcert

Cameraman en regisseur Tim van Gils van Omroep Brabant werkte in de tussentijd toch verder aan de opnames. Het werd tijd om daar een afsluiting voor te vinden en dus werd er eigenlijk speciaal voor hem besloten om de oorspronkelijke grootste grote première terug te brengen naar een achtertuinconcert met familie en medewerkers.

Geen uitdaging uit de weg

Ondanks deze kleine setting werd het een debuut met een hoofdletter ‘D’. Of er nu gezongen werd over Catootje die naar de Botermarkt ging of over de Rivers van Babylon, de vreugde spatte er aan alle kanten vanaf. Ook een intermezzo met een stukje cabaret ging het koor niet uit de weg. Dat geldt volgens dirigent Claudia sowieso voor iedere uitdaging, wat volgens haar het best geïllustreerd werd met de klassieker ‘Mango, Kiwi, Banaan, Ananas’ die in een speciale canon-vorm werd uitgevoerd.

Voor voorzitter Monique was haar doel bereikt na de solo-vertolking van het nummer ‘Sing me a song’. Na haar laatste lange, loepzuivere uithaal en een donderend applaus van het publiek trok zij zich geëmotioneerd even terug naar de achtergrond.

Vrienden voor het leven

Zij keek na afloop als een trotste voorzitter terug op het concert. “Ik ben tevreden en gelukkig. Ik vind dat ik het zelf ook heel goed gedaan heb.” Wat haar zwaar viel was het afscheid van Tim van Gils die zij als een goede vriend is gaan beschouwen. “Tim, ik ga je heel erg missen. Ik vind je een leuke en gezellige man. Ik vind het heel erg moeilijk om nu geen traan te laten,” sprak zij in haar toespraak. Tegenover de verslaggever van KijkopSteenbergen maakte Monique duidelijk dat haar gevoelens voor de cameraman niet thuis horen in de roddelrubriek. “We hebben geen verkering of een relatie, we zijn gewoon vrienden voor het leven. Laat dat duidelijk zijn.”

Burgemeester

Nu de Southwall Singers eenmaal uit de startblokken zijn, lijkt het koor niet meer te stuiten. Er werd zelfs al gesproken over een tournee al zal corona hen daar voorlopig nog bij in de weg zitten. Monique heeft inmiddels alweer een nieuw doel voor ogen: “Ik hoop dat de burgemeester dit leest, want ik wil namelijk erg graag dat het koor optreedt voor Sinterklaas. Ik denk dat hij dat wel kan regelen.”