Weer of geen weer, de jaarmarkt in Steenbergen leeft!

STEENBERGEN – Zoals altijd stond ook dit jaar het eerste weekend in september in het teken van de jaarmarkt. Niet alleen de braderie, maar ook de rommelmarkt, Beach Soccer, en een heuse kinderboerderij op het Kerkplein. In de Gummaruskerk had het Kunstforum een expositie georganiseerd. Er was voor elk wat wils, alleen het slechte weer was een minpuntje.

Maatschappelijke doelen weten de jaarmarkt te vinden

Het is een vertrouwd concept. Het eerste weekend in september bruist het centrum van Steenbergen. Kinderen kijken uit naar de kermisattracties. Zolders worden opgeruimd voor de vrijmarkt en ondernemers bieden hun waren aan op de jaarmarkt. Toch vindt er een kleine verandering plaats. Op de jaarmarkt stonden naast de vertrouwde kramen met tassen, kleding en allerlei andere spullen ook kramen met een maatschappelijk doel. De scouting en SKS weten de jaarmarkt al langer te vinden. Elk jaar weten zij de aandacht van het publiek met weer een nieuwe activiteit te trekken. Maar ook de huurdersbelangenvereniging SRW mocht rekenen op veel belangstelling. De stand van COC West-Brabant viel vooral bij de kinderen op. Grote Eenhoorns aan weerszijde van de kraam waren een blikvanger waar men niet omheen kon. De regenboogvlaggetjes die werden uitgedeeld vormden het symbool voor de LHBTI-personen. De reacties waren positief. Heel wat kinderen steunden zo, zonder zich ervan bewust te zijn, de zaak van deze belangenvereniging. Bij de stand van Volharding was het steeds druk. Op ludieke wijze werd een loterij gehouden. “Heb je prijs?” werd gevolgd door tromgeroffel. Het “ja” of “helaas” was tot ver over de jaarmarkt te horen. De Primeuren zorgden hilariteit. Tomaten gooien op één van de leden was een groot succes. Het ging gepaard met veel kabaal. Veel winkeliers en ondernemers hadden leuke aanbiedingen en acties in hun kraam voor hun zaak. De ballonnenkunstenaar, het muzikale duo, ze werkten allemaal mee aan een gezellige sfeer. D’n Dweilberg maakte het extra gezellig met hun vrolijke muziek op de hoek van de Blauwstraat en de Kaaistraat. Zelfs de agrariërs wisten de jaarmarkt te vinden. “Alleen op zondag, want door de week hebben we het veel te druk” lichtte één van de boeren lachend toe. De ZLTO, overkoepelende organisatie voor agrariërs uit de regio stond voor de eerste keer op de jaarmarkt. “We merken dat mensen het leuk vinden. De kinderen mogen in de tractor zitten en ondertussen maken we een praatje met hun ouders. We vinden het belangrijk om in contact te komen met de lokale bevolking”.  

De vrijmarkt viel letterlijk in het water

Het weer was tijdens de grote spelbreker. De standhouders op de jaarmarkt hadden daar niet zoveel last van. De deelnemers aan de vrijmarkt echter wel. Tijdens de vaak felle buien probeerden ze hun koopwaar droog te houden. Wat helaas vaak niet lukte. Het publiek zocht een droog onderkomen en al snel zag de Blauwstraat er troosteloos uit. Vrijdagmiddag viel het nog mee, maar zaterdag bleef het stil. Een enkele deelnemer hield het na weer een regenbui ook voor gezien. Gelukkig was het zondagmiddag beter. Na een hevige bui klaarde het op. Deelnemers aan de vrijmarkt zochten een mooi plaatsje. En het publiek struinde langs de aangeboden spullen. Je kon het zo gek niet verzinnen. Van fiets tot airfryer, van babykleding tot zelfgemaakte sieraden. De Blauwstraat was tot aan het einde gevuld met tweedehands spullen.

Beestenboel op het Kerkplein

Op het Kerkplein konden liefhebbers van actie zich uitleven in de Power Bungee Jump. Wie dat niet durfde kon een ritje maken op één van de pony’s. Wie daar geen zin in had kon genieten van de dieren in de kinderboerderij. Een ezel, geitje en schapen stonden rustig te kijken. Volgens een meisje waren er ‘punk kippen’. Ze doelde daarmee op twee witte sierkippen, die een zeer opvallende kop hadden. De mini-pony werd bijna over het hoofd gezien. Dit kleine diertje viel in het niet bij de schapen en de ezel. Wie zondag de dieren wilde aaien had pech, de dieren waren weer terug naar hun eigen stal.

Optredens horen bij de jaarmarkt

Elk jaar trekken ze weer de aandacht. De vele optreden op de Markt en de verschillende podia. Vrijdagavond was het tot laat nog erg gezellig op de Markt. Matthijs Pluijgers en REC maakten er een feest van. Zaterdagmiddag gaven de leden van Myra Ceti en dansschool Sjappoo demonstraties op het podium op de Markt. De meiden van Sjappoo moesten aan de bak. Het plein stond vol en het was haasten om op tijd omgekleed te zijn voor de volgende dans. Maar het was droog en het publiek genoot zichtbaar. Op podium Puur en De Joose maakte dj Jan de Groot er ’s middags al een feestje van. Na een drukke zaterdagavond op de Markt ging het zondag gewoon verder. Optredens van Lindsey Gadella en muziek van ‘Showtime’ brachten sfeer op de Markt. Popkoor The Sparrows zorgde tijdens hun optredens voor opstoppingen in de Grote Kerkstraat en bij podium Puur en De Joosse zaten de terrassen vol.

Feijenoord scoort tegen Barcelona!

Op het parkeerterrein aan de Westdam vochten 39 teams zaterdag en zondag om de eer tijdens het Beach Soccer Toernooi. Het ging er fanatiek aan toe. De voetballertjes vochten voor wat ze waard waren, flink aangemoedigd door ouders en toeschouwers. Tijdens één van de wedstrijden op zaterdag trad Feijenoord aan tegen Barcelona. Menig Feijenoord-fan zou daarvan  dromen. Het gejuich was niet van de lucht toen Feijenoord de score op 1-0 bracht.

Weer of geen weer, we gaan naar de jaarmarkt

Het was handenwringen voor de organisatie, de week voorafgaand aan de jaarmarkt. De weersverwachtingen zagen er niet best uit en hoe goed je alles ook regelt, op het weer heeft niemand invloed. Vrijdag was het gezellig druk, het leek of men alvast maar even naar de stad ging. Het weer voor zaterdag zag er immers niet best uit. Zaterdag wist Pluvius de stad goed te vinden. Hevige buien trokken over, maar zodra de zon een beetje doorkwam stroomden de bezoekers toe. Na nog één flinke bui op zondag was het gedaan met het slechte weer. Een mooi, feestelijk weekend in Steenbergen werd zonnig afgesloten.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl