Weer gratis visavond voor de jeugd

KRUISLAND – De visavond voor de jeugd die hengelsportvereniging De Kruisweel uit Kruisland op 12 juli organiseerde, was zo geslaagd dat de club het nog een keer gaat doen. Op woensdagavond 14 augustus zijn alle kinderen van 18.30 tot 20.30 uur weer van harte welkom op visparcours ‘’t Haantje’ aan de Brugweg. Deelnemers hoeven alleen een hengel (bij voorkeur een vaste) mee te nemen en voor de rest zorgt de club. Tuigjes en madendoosjes zijn te leen.

Ondanks alle hedendaagse digitale verleidingen, is er één tijdverdrijf uit ver voor het jaar nul die de generaties door de eeuwen heen verbindt: vissen. Daarom zijn niet alleen kinderen, maar ook ouders, grootouders en iedereen die het leuk vindt om een hengeltje uit te gooien van harte welkom.

Afwisseling

Tijdens de visavond in juli werd aan die oproep goed gehoor gegeven en was het een gezellige drukte langs de waterkant. De 8-jarige Bastian en zijn broer Eskil (11) namen de gelegenheid te baat om Sam en Floortje (allebei 9) tot de vissport te bekeren. Woest enthousiast waren ze nog niet. “Ik ben meer van het voetballen,” gaf Sam toe, hoewel hij na de eerste week schoolvakantie toch wel genoot van de  afwisseling. Het kleine buitje dat viel, kon het viertal niet deren. “Integendeel,” legde Bastian uit. “Dat is juist goed want dan komen de vissen naar boven.”

Visserslatijn

Het waren echter niet alleen kids aan de waterkant van ‘’t Haantje’ bij de Brugweg. Achter hen stonden vaders en opa’s met de nodige decennia hengelervaring op zak. Zoals de drie generaties Appel waarvan opa Jaap (67) zelfs helemaal vanuit Waddinxveen kwam om samen met zoon Menno (41), en kleinzoons Owen (7) en Djex (4) een lijntje uit te gooien.

Geboren en getogen in het waterrijke gebied rond de Reeuwijkse plassen, is het vissen er met de paplepel ingegoten bij ‘de Appels’. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij geen allen ver van de stam vallen. “Onlangs heb ik met mijn drie zoons nog op zee gevist. 165 Makrelen hebben we er met elkaar uitgehaald,” aldus ‘de oude’ Appel die bezweert dat er hier geen sprake is van visserslatijn.

Viscoaches

Al bij al was de avond een duidelijke ‘missie geslaagd’ voor de organisatie van ‘De Kruisweel’ en met name voor de Viscoaches die een gecertificeerde opleiding afrondden om de jeugd zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Op de visavonden helpen zij de kinderen met het gereed maken van de hengel, het peilen, voeren en eventueel onthaken.

De voorzitter van de actieve club is Rien Luijks. “Wanneer je de leden aan je wilt binden, moet je ervoor zorgen dat er regelmatig wat te beleven valt.” Een hele uitdaging voor het bestuur van De Kruisweel die inmiddels 620 leden telt. “Wie een Vispas neemt, moet zich ook registreren bij een van de verenigingen. Daardoor is de helft van onze leden stil lid, maar de andere driehonderd is toch echt wel actief.”