Weer bemoeilijkt opruimen asbest in Kruisland

KRUISLAND – Ondanks de kou en inmiddels ook de sneeuwval doet de gemeente Steenbergen er met behulp van een gespecialiseerd bedrijf alles aan om zo snel mogelijk de asbestresten op te ruimen die vrijdag vrijkwamen bij de brand in de loods van bouwclub De Begienurs aan de Molenweg.

Zaterdag en zondag werden de voortuinen en in één geval ook het huis van twee naaste buren al gesaneerd. Vandaag is begonnen met het schoonmaken van de achtertuinen van meerdere percelen in de straat. Het weer werkt echter niet mee. De veiligheidsmaskers die bij het opruimen van asbest gedragen moeten worden beslaan namelijk als gevolg van de kou.

De medewerkers van de Holland Herstel Groep wisselen elkaar daarom in een hoger tempo af dan gebruikelijk. Volgens woordvoerder Frits Slootmans van de gemeente Steenbergen voltrekken de werkzaamheden zich in goede harmonie met de bewoners, die niet alleen hun volledige medewerking verlenen maar de schoonmakers ook van koffie en worstenbrood voorzien. Als de sneeuw aanhoudt, komen de werkzaamheden mogelijk stil te liggen, omdat dan niet meer is te zien waar asbestdeeltjes liggen.

De afgebrande loods van De Begienurs en het bijhorende woonhuis zijn nog altijd met hekken afgeschermd. In overleg met een schade-expert wordt waarschijnlijk vandaag nog besloten of de schuur al dan niet gesloopt moet worden. De leden van de carnavalsbouwclub hebben te horen gekregen dat alle eventueel nog bruikbare materialen en ook spullen waaraan een emotionele waarde zit schoongemaakt zullen worden.

In de loods bevonden zich ook tal van museumstukken van de vorig jaar overleden eigenaar, aan wie De Begienurs hun wagen van dit jaar zouden opdragen.