Weer 18+-bandjes voor jongeren tijdens carnaval

STEENBERGEN – Sinds er geen alcohol meer verkocht mag worden aan jongeren onder de 18 jaar, heeft de horeca er een fikse taak bij. De leeftijdsgrens is aan de bar vaak moeilijk in te schatten, maar overtredingen worden zwaar bestraft wordt met hoge boetes. Met name tijdens de drukke carnavalsperiode is het bijna onmogelijk om iedere jongere om legitimatie te vragen. Het is de reden dat gedurende deze tijd de horeca met een praktischer oplossing werkt: een polsbandje waarmee de drager aantoonbaar maakt ouder dan 18 jaar te zijn. Ook in Steenbergen worden de gifgroene bandjes verstrekt.

Wie tussen de 18 en 25 jaar is en wil genieten van een ongestoord pilsje tijdens de carnaval kan zich het beste melden bij de bar van het café. Kwestie van legitimatie tonen, bandje om de pols bevestigen en zorgeloos verder feesten. Gemak voor de klant en zekerheid voor de horecaondernemer. “Voor iedere geconstateerde overtreden krijgen wij een boete van 1360 euro. Dat kan dus heel hard oplopen. De winst van carnaval verdwijnt dan als sneeuw voor de zon,” legt Peter Jongenelen, secretaris Koninklijke Horeca Nederland afdeling Steenbergen, het dilemma uit.

Dat er tijdens de carnaval controles worden gehouden, staat als een paal boven water. Onaangekondigde controles door onherkenbare personen. “Er worden zelfs jongeren ingezet die de opdracht krijgen om alcoholische dranken te bestellen,” weet Jongenelen.

KHN afdeling Steenbergen heeft drieduizend bandjes ontvangen die horecaondernemers af kunnen halen ophalen bij Buddha’s.

Foto: Peter Jongenelen toont de bandjes die tijdens carnaval verstrekt worden aan jongeren tussen de 18 en 25 jaar.