‘We moeten dit niet meer tolereren’

STEENBERGEN – De manier waarop een deel van de bevolking haar raadsleden bejegent gaat volgens fractievoorzitter Wilma Baartmans van Gewoon Lokaal! veel te ver en moet daarom een halt worden toegeroepen. ,,Ik ben het zat dat alles maar over ons heen wordt gestort. We moeten opstaan tegen geweld in welke vorm dan ook, dit kunnen we niet langer tolereren.''

,,Mensen sissen je toe dat het ons alleen maar te doen is om stemmen te winnen, ze schelden ons voor landverraders uit, steken hun middelvinger tegen ons op en tijdens de inspraakavond van 21 oktober was er een meneer die riep dat hij onze hersens met een moker wilde inslaan. In de raadsvergadering zei iemand dat hij op ons kotste, ook dát is geweld. Dit kunnen we gewoon écht niet meer accepteren, hier moeten we duidelijk stelling tegen nemen.’’

'Discriminerende spandoeken zijn strafbaar'

Baartmans heeft het er in ieder geval helemaal mee gehad. ,,Ik heb ook al aangifte gedaan bij het discriminatiemeldpunt RADAR, dat weer contact heeft gehad met de politie en het Openbaar Ministerie. Ik heb inmiddels begrepen dat zowel de makers van spandoeken als de dragers en degenen die ze ophangen vervolgd kunnen worden. Niet als er alleen maar ‘AZC nee’ ofzo opstaat, maar wel bij teksten als ‘een asielzoeker met een volle zak pakt uw dochter met groot gemak’, zoals we die hier hebben gezien.

Oproep D66

De fractieleider van Gewoon Lokaal! steunt ook van harte de oproep van D66, gedaan bij de bekendmaking dat wethouder Vincent van den Bosch zijn ontslag neemt. Diens partij stelt nooit toe te zullen geven aan intimidatie en dreigementen en roept de lokale politiek op om eensgezind een bericht uit te sturen naar alle bewoners van de gemeente, over wat zij van hun bestuurders mogen verwachten, maar ook wat diezelfde bestuurders van de burgers verwachten. ‘Op basis van respect, openheid en wederzijds vertrouwen’.

'Opstappen wethouder Van den Bosch is terecht'

,,Je kunt niet aan de ene kant zeggen ‘hou eens op met dat geweld en het aan de andere kant zelf toepassen,’’ stelt Baartmans, die het daarom terecht vindt dat Van den Bosch zijn wethouderschap opgeeft, aangezien hij zich onlangs ongepast heeft gedragen tegenover een inwoner.

De politicus misdroeg zich toen hij werd aangesproken door videoblogger Vladimir Hornicek. Hoewel Van den Bosch hiervoor ‘verzachtende omstandigheden’ aandroeg en zijn excuses aanbood in de raad, vond een meerderheid van de fracties dat zijn positie niet te handhaven was na het incident, waarvan de beelden via internet en televisie heel Nederland doorgingen.