Waterschap Brabant Delta: Vissterfte vermoedelijk door virus

STEENBERGEN – De klacht die de vloggers De Koning en Hornicek (N257TV) bij gemeente Steenbergen hebben weggelegd naar aanleiding van door hen geconstateerde vervuiling en mogelijke oorzaak van vissterfte in sloten rond onder meer de A4, is door de gemeente doorgespeeld naar waterschap Brabantse Delta. Die heeft de zaak in onderzoek maar geeft voorlopig aan dat er niets bijzonders aan de hand is. “De vissterfte wordt vermoedelijk veroorzaakt door een virus. We hebben de zaak onder controle”, zo laat het waterschap weten.

Woordvoerder Chris Methorst van de gemeentelijke afdeling communicatie geeft desgevraagd aan dat de klacht van De Koning en Hornicek is doorgegeven aan waterschap Brabantse Delta. “Het betreft hier open water en daarvan ligt het beheer bij het waterschap. We hebben de klacht daar gemeld”, aldus de woordvoerder.

Visruimen

Bij Brabantse Delta laat technisch watersysteembeheerder Ad Rutters weten dat de klacht in onderzoek is. “We gaan visruimen en meten ook de zuurstof van het water”. Voor verdere toelichting wijst Rutters door naar de afdeling communicatie van het waterschap. Daar laat woordvoerder Imre van der Meulen weten dat de zaak inderdaad alle aandacht heeft.

"Zeer waarschijnlijk een virus"

Ze stelt dat het zeer vermoedelijk niet gaat om een kwestie van watervervuiling. “De klacht heeft onze aandacht. Gisteren hebben we een 25-tal grote karpers geruimd. Vanmiddag gaan we ook op een andere plek vis ruimen. Het is zeer aannemelijk dat het hier om een visvirus gaat, zeker wanneer het alleen karpers betreft. Inmiddels hebben we ook een melding ontvangen als zou het ook om brasems gaan, al moeten we dat nog onderzoeken. De zaak moet echter niet groter gemaakt worden dan dat hij is. We denken dat het gewoon om een virus gaat en dat is niets bijzonders. Ook vorig jaar hebben we te maken gehad met vissterfte onder karpers. Dat gebeurt in de zomer bij het warme weer wel meer. We houden onze wateren goed in de gaten. En we hebben alles zeker goed onder controle”, aldus waterschap woordvoerder Van de Meulen. Ze geeft aan dat er zuurstofmetingen worden gedaan en dat het waterschap de zaak blijft monitoren.

foto's: beelden uit de video van N257TV