‘Waterpoort’ verbindt provincies

DINTELOORD – Jarenlang deed zij haar werk als rondvaartboot onder de naam ‘Delfshaven’ in de Biesbosch. Vanaf Hemelvaartdag is de ruim honderdjarige klipper onder de naam ‘Waterpoort’ te vinden op de wateren rond het Volkerak waar zij een fietsveerverbinding tussen Dinteloord, Ooltgensplaat en het Benedendas gaat onderhouden.

Althans dat is de bedoeling, maar de opstapplaats aan het Benedensas dreigt in het water te vallen nu Natuurmonumenten (nog) geen toestemming heeft gegeven voor een opstapplaats bij de sluis. De hoop is er echter op gericht dat dit voor volgende week donderdag opgelost is.

De veerboot staat in dienst van BST Dintelsas, die de exploitatie op zich neemt. Dit gebeurt als onderdeel van ‘Waterpoort’, het gebied rondom het Volkerak waarbinnen overheden, bewoners en bedrijfsleven samen werken aan waterveiligheid, economie en ecologie. Het verklaart ook direct de nieuwe naam van de boot. In de maanden mei, juni en september vaart het veer op zaterdag en zondag en in juli en augustus op woensdag en zondag. In 2015 wordt extra gevaren op 14, 15 en 25 mei. De ‘Waterpoort’ vertrekt vanaf de Dinteloordse jachthavens ‘De Waterkant’ en ‘Dintelmond’ naar Ooltgensplaat. Daar meert het aan bij ‘Paviljoen Sluishaven’ aan de Galathese Haven. Op de terugweg vaart de pont naar het Benedensas en ter besluit weer naar de Dinteloordse jachthavens.

Morgen, vrijdag 8 mei, neemt wethouder Petra Lepolder het veer officieel in gebruik.